Conflicten begrijpen en hoe escaleert een ruzie?

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 22:09
escalatie, conflict in relatie

Conflicten in relaties, met name tussen partners, kunnen een grote impact hebben op het welzijn van henzelf en de kinderen. Het is van essentieel belang om te begrijpen hoe conflicten kunnen escaleren en welke stappen genomen kunnen worden om dit te voorkomen of op te lossen. De escalatieladder van Glassl biedt hierbij een nuttig kader.

Wat zijn conflicten in relaties?

Conflicten in relaties ontstaan wanneer partners tegenstrijdige belangen, behoeften, of verwachtingen hebben. Dit kan variëren van kleine meningsverschillen tot diepgaande geschillen die de kern van de relatie raken. Vaak worden deze conflicten veroorzaakt door communicatieproblemen, onvervulde emotionele behoeften, of onopgeloste problemen uit het verleden.

Escalatie van conflicten volgens de ladder van Glassl

  1. Onenigheid: De eerste stap op de ladder is een meningsverschil tussen partners. Dit kan gaan over kleine zaken, zoals huishoudelijke taken of de keuze van een film om samen te kijken. Er treedt verharding in de communicatie op. 

  2. Polarisatie: Als de meningsverschillen niet worden opgelost, kunnen partners zich steeds meer van elkaar verwijderd voelen. Er ontstaat een gevoel van strijd en de communicatie wordt minder open. Er komt irritatie op.

  3. Terugtrekking: In deze fase kunnen partners beginnen met het negeren of vermijden van elkaar. Ze kunnen zich terugtrekken in hun eigen wereld en minder betrokken zijn bij de relatie. Het gaat niet meer om een oplossing te krijgen.

  4. Polariseren: De vijandigheid neemt toe wanneer partners openlijk beginnen te argumenteren, bekritiseren of beschuldigen. Er is sprake van een gebrek aan respect en empathie voor elkaars standpunten. Men gaat steun zoeken bij anderen. Het conflict breidt uit.

  5. Confrontatie: Als de vijandigheid escaleert, kunnen partners overgaan tot verbaal geweld. Dit is een gevaarlijke fase waarin de relatie ernstig kan worden beschadigd. Ook kan hier de tactiek van iemand doodzwijgen worden toegepast.

  6. Dreigen en Harde Eisen: Partners proberen elkaar te vernederen, te kleineren of elkaars gevoel van eigenwaarde aan te tasten. Dit kan leiden tot diepe emotionele wonden. Men probeert de ander te 'bestraffen'.

  7. Objectiveren: partner wordt niet meer als mens gezien maar als object. Het gaat om beschadigen en vaak zie je hier fysiek geweld tegen de persoon of spullen gericht.
  8. Vernietiging van de ander: In de laatste fase van escalatie kunnen partners hun eigen waarden en normen herzien om de vijandigheid te rechtvaardigen. Ze kunnen zichzelf zien als slachtoffers en de ander als de schuldige. Het gaat er nu alleen nog om, om de ander kapot te maken.

  9. Samen de afgrond in: het maakt niet meer uit wat de uitkomst wordt, zelfs als het jezelf schaadt. Er is alleen nog woede en blinde haat.

Waar zitten jullie?

Het begrijpen van de escalatieladder van Glassl en hoe conflicten in relaties kunnen escaleren, is van cruciaal belang voor het behoud van gezonde en gelukkige relaties. Door proactief te werken aan communicatie, empathie, en conflictbeheersing, kunnen partners conflicten op een constructieve manier aanpakken en hun relatie versterken. Het is belangrijk om te erkennen dat conflicten onvermijdelijk zijn, maar dat de manier waarop we ermee omgaan een wereld van verschil kan maken voor de gezondheid van onze relaties. Als je ter hoogte van stap 3/4 komt wordt het vaak moeilijk om er samen nog zelf uit te komen. Professionele hulp is dan een aanrader om erger te voorkomen en weer goed in gesprek met elkaar te komen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.