Veelgestelde vragen Psychosociale therapie

  1. Wat is psychosociale therapie? Psychosociale therapie is een vorm van therapie die gericht is op het begrijpen en aanpakken van zowel psychologische als sociale factoren die van invloed zijn op iemands welzijn. Het richt zich op het identificeren van onderliggende problemen, het ontwikkelen van inzicht en een goede manier van omgaan met de persoonlijke problemen en het bevorderen van persoonlijke groei.

  2. Hoe kan therapie helpen bij stress en angst? Therapie biedt een veilige omgeving om te praten over stress- en angstgevoelens. Door gesprekken en technieken kunnen cliënten leren omgaan met stressoren, negatieve denkpatronen herkennen en leren ze deze te verminderen door effectieve manieren te vinden om met de angst of stress om te gaan.

  3. Wat gebeurt er tijdens een therapiesessie? Tijdens de therapie beginnen we met een intake waarin we de problemen helder maken en daarna kijken we samen met gesprekken of andere interventies, wat er nodig is om hier beter mee om te gaan, de klachten te verminderen, evt. trauma te genezen en/of de situatie te verbeteren.

  4. Hoe lang duurt therapie gewoonlijk? De duur van therapie varieert afhankelijk van de specifieke behoeften van de cliënt. Sommige mensen merken na enkele sessies al verbetering, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om diepgaande veranderingen te bereiken.

  5. Kan therapie helpen bij relatieproblemen? Ja, therapie kan zeker helpen bij relatieproblemen. Door het aanpakken van problemen, het begrijpen van patronen en het ontwikkelen van effectievere interacties, kunnen relaties  versterken en herstellen. Als jij lekkerder in je vel zit, reageer je vanzelf beter en minder prikkelbaar op je partner of gezinsleden. Het helpt je om dingen in een ander perspectief te zien.

  6. Hoe weet ik of ik een psychosociaal therapeut nodig heb? Als je merkt dat je worstelt met stress, angst, onrust, depressie, trauma of relatieproblemen en het moeilijk vindt om hiermee om te gaan, kan een psychosociaal therapeut je vaak goed helpen. Ik bied ondersteuning en tools waarmee je aan de slag kan om te helen en je situatie te verbeteren.

  7. Worden mijn sessies vertrouwelijk behandeld? Ja, psychosociaal therapeuten hanteren strikte vertrouwelijkheid. Alles wat tijdens sessies wordt besproken, blijft privé tussen jou en de therapeut, tenzij er sprake is direct gevaar is voor jezelf of anderen. Er is sprake van een medisch beroepsgeheim.

  8. Hoe kan ik me voorbereiden op mijn eerste therapieafspraak? Voor je eerste afspraak kun je nadenken over waar je mee zit, wat je nodig hebt en wat je wilt bereiken met therapie. Het is ook een goed idee om vragen te noteren die je aan de therapeut wilt stellen. Je krijgt een intakeformulier waarop je alvast informatie kwijt kan over wat er speelt en wat een startdocument is voor de eerste afspraak.

  9. Kan ik zomaar stoppen met therapie? Je kan elk moment stoppen en je bent niets verplicht als het gaat om het volgen van therapie. Je doet dit vanuit je eigen wil en motivatie. Je besluit zelf hoe lang je therapie wilt volgen bij mij. 
  10. Heb ik inspraak in mijn therapie? Jazeker! We kijken samen naar wat voor jou passend en helpend zou kunnen zijn. Het fijnste is juist om samen te werken met jou als cliënt zodat je iets krijgt en doet waar je zelf achter staat en waarvan jij merkt dat het helpt! Therapie is samenwerken aan psychische gezondheid.

 

De kosten van therapie vind je op de website onder het kopje Tarieven.