Wist je dat geuren heel erg inwerken op onze gemoedstoestand? Geuren komen binnen via onze neus maar ook via ons voedsel wat in de mond zit. In de keelholte zit een verbinding met ons neusslijmvlies daarom smaakt ons eten niet meer zo lekker als we verkouden zijn. We proeven dan een stuk minder en vooral minder gedetailleerd. Onze smaak herkent vooral zoet, zout en bitter maar onze neus zorgt er voor dat we allerlei die verschillende smaken kunnen nuanceren zoals fruitig, kruidig of zoet of juist vies, bitter of scherp giftig. Geuren hebben dus een enorme impact op onze beleving en psyche. Ons reukorgaan zit ook van alle organen het dichtst bij onze hersenen en mede daarom hebben geuren ook zo'n grote invloed op onze beleving.

Geuren die je gezondheid optimaliseren

Nog voordat we iets gaan proeven, ruiken we er aan. Dit is belangrijk om te voorkomen dat we ergens ziek van worden. Denk aan bedorven vlees bijvoorbeeld of een giftige bes. Een geur heeft een signaalfunctie en de natuur heeft levende wezens zo gemaakt dat ze reageren op geuren. Een geur kan in een donkere omgeving waar we niets kunnen zien, ons toch nog iets vertellen over die omgeving. Ruikt het er vochtig, klam of bedompt? Geuren hebben invloed op onze psyche. Ze kunnen ons vrolijk maken, opgewekt of juist kalm en relaxed. Wist je dat bij de verkoop van huizen tegenwoordig ook regelmatig gebruik wordt gemaakt van geuren? Zo blijkt dat in huizen waar zojuist appeltaart is gebakken, er een positieve stemming en sfeer wordt opgeroepen die de verkoop stimuleert. En in de supermarkt wordt niet voor niets de versgebakken geur van brood verspreid. Het zet aan tot hongergevoelens en dat maakt dat je meer koopt dat je van plan was.

Wierook, koffie en kruiden
De geur van koffie roept gezelligheid op en de geur van wierook kan een sfeer van sereniteit oproepen. De reden waarom ze in eerste instantie wierook in tempels en kerken zijn gaan gebruiken had niet zozeer te maken met een sfeer oproepen. Het verbranden van kruiden zorgde er namelijk voor dat essentiële oliën vrijkwamen in de lucht. Deze oliedruppeltjes desinfecteerden de lucht. Wel handig in een kerk volgepakt met mensen die allerlei bacteriën of virussen bij zich droegen. De pastoor zwaaide daarom niet voor niets ruimhartig met de wierookpot in het rond. Het was een vorm van geneeskundige luchtzuivering. 

Geur en aromatherapie
Geurtherapie is in de westerse wereld geen reguliere therapie terwijl er in andere culturen al heel lang toepassingen voor zijn. Deze toepassingen zijn door ons Christendom wat verkettert in het verleden toen zij de dominante godsdienst werd en zij alle natuurreligies verbood. Onschuldige kruidenvrouwtjes werden door de inquisitie als heksen verbrand en veel kruidenkennis ging verloren, wat een verlies voor de geneeskunst betekende. Tegenwoordig komt het gelukkig allemaal weer terug en herontdekken westerse laboratoria en onderzoeksinstituten de kracht en medicinale toepassingen van geuren en oliën alsmede van werkzame bestanddelen in planten, bomen, zaden, bloemen, fruit en kruiden. Ook de voeding als medicijn is steeds meer in opkomst. Het heeft decennia zo niet eeuwen geduurd om deze achterstand weer in te halen. In de alternatieve zorg werken we al wat langer met dit soort therapieën en middelen.

Kwaliteit is belangrijk
Hieronder volgt een opsomming van geuren en aroma's die een gunstig effect hebben op de psyche. Een goede kwaliteit olie waarbij ook echt de plantaardige delen (en niet synthetisch nagemaakt) zijn gebruikt, is vaak wat duurder. Dat zijn doorgaans niet de goedkoopste flesjes want om 10 ml. rozenolie of lavendelolie te maken heb je nogal wat bloemetjes nodig en dan ook nog bloemetjes die uit een schoon veld komen zonder pesticiden. Het destilleren van de olie is een bewerkelijk proces maar een goede kwaliteit olie heeft het beste effect op je psyche en het zenuwstelsel. Heb je eenmaal een goede olie dan kan je met een paar druppeltjes al toe. Je kan ze in een verdamper gebruiken of in een geurbrander maar je kan er ook een neutrale crème mee parfurmeren of een druppeltje op je huid doen als het verdund is met een huidolie. Geuren en aroma's toepassen kan heel helpend zijn. Minerva Counseling maakt sinds 2021 gebruik van aromatherapeutisch geurmixen. 

De lavendel groeit tegenwoordig ook in Nederland goed in de tuin. De paarse bloemen geven een sterke geur af bij aanraking. Lavendel werkt luchtzuiverend (doodt bacteriën) en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Als je moeilijk tot rust kan komen of moeilijk kan inslapen, doe dan een paar druppeltjes lavendelolie op een zakdoekje en leg dit op je nachtkastje. Je zult merken dat je er rustiger van wordt.  Veel insecten blijven op afstand bij een sterke lavendelgeur. Het is daarom geschikt als insectenwerende geur. Het is een prima luchtverfrisser in een muffe kamer of kast. Verder werkt het pijnstillend, slijmoplossend en ontstekingsremmend.

Wil je een geurmix kopen die je helpt om beter te slapen dan is Sleep een goede keuze? Of een geurmix die je helpt om meer relaxed te zijn kan je kopen via de Etsy shop van Minerva Essentials.  


De frisse geur van citroen is verkwikkend en opwekkend. Het helpt je met je concentratie. Citroengeur is licht zuur en maakt alert. Citroen zelf heeft een antivirale en antiseptische werking. Het wordt veel in schoonmaakmiddelen gebruikt. Tevens is het goede ontvetter in de keuken en kan het op de huid gebruikt worden in een massage olie om afvalstoffen te verwijderen bij een massage. In het eten heeft citroen een frisse smaak. Het bevat waardevolle anti oxidanten die ons lichaam helpen in de strijd tegen veroudering en ziekteverwekkers. 

Minerva Essentials heeft een opwekkende geurmix Joy gemaakt die je humeur en je stemming helpt te verbeteren.

Een andere waardevolle citrusplant is de sinasappel. In 2008 werd een experiment gedaan met gevangenen in een politiebureau waarbij er sinasappelgeur verspreid werd. Het bleek dat het gebruik van kalmerende middelen in de gevangenis fors daalde. De zoete fruitige geur werkt kalmerend bij nervositeit en stress. Het verhoogt de stemming en maakt vrolijk. Bij depressie is deze geur te gebruiken om een sombere stemming te verbeteren. Kinderen houden vaak van deze geur.  De geur wordt uit de schil gehaald. De gewonnen olie werkt desinfecterend bij verkoudheid en griep. Sinasappelolie op de huid niet gebruiken als je in de zon gaat zitten en niet gebruiken bij de eerste drie maanden van de zwangerschap. 

Tegenwoordig vooral erg populair als verse pepermunt in de thee. De verkwikkende werking heeft een positief effect op een vermoeide geest. In de huidige drukke tijd valt de populariteit van muntthee wel te verklaren. Pepermunt wordt als opwekkend maar ook als ontspannende geur gebruikt. Het verhoogt de concentratie. Ingemasseerd op de slapen en het voorhoofd kan het hoofdpijn verlichten. De geur helpt insecten te verdrijven, vermoeide voeten te kalmeren en kan gebruikt worden als luchtverfrisser of als spoelmiddel of thee bij ontstekingen in de mondholte of bij problemen in het spijsverteringskanaal (tegen maagkrampen).


Rozemarijn is een kruid wat vooral in de keuken veel gebruikt om gerechten een lekkere smaak te geven. Het werd al vroeg ontdekt en vereerd als magisch of heilig kruid. Het heeft versterkende eigenschappen en werd daarom bij huwelijken, begrafenissen of andere gelegenheden gebruikt. Het werkt ontsmettend en heeft een opwekkende werking. Bij vermoeidheid, uitputting en een zwak gestel kan het helpend zijn om je beter te voelen. Het kruid werd door Hippocratus gebruikt in de geneeskunde bij milt en leverproblemen. 

De roos heeft de meest lieflijke en warme geur van alle bloemen. Rozenolie is erg duur om te winnen omdat er zoveel bloemblaadjes voor nodig zijn maar echte rozenolie is heerlijk van geur en een druppeltje op een geursteen is vaak al voldoende om een kamer een zachte geur te geven die warme gevoelens oproept. Roos wordt vooral gebruikt als parfum in aangelegenheden die met liefde en aantrekking te maken hebben. De zachte geur roept tederheid en warme gevoelens op. Het is een vrouwelijke geur die een positief effect heeft bij menstruatie problemen, stress en spanningen. Roos brengt vrede en rust, verlicht verdriet en schept een sfeer van harmonie.

De den of spar heb je in verschillende geuren en toepassingen. Ook deze olie heeft een antiseptische werking en is helpend bij verkoudheid, hoest, keelpijn maar ook bij reumatische aandoeningen.  Op de psyche werkt de den kalmerend en verbindend. De harsachtige geur helpt bij vermoeidheid. Den helpt het immuunsysteem te versterken en maakt de luchtwegen schoon. Het bevordert een betere ademhaling.

De geurmix Air helpt je met het verslaan van luchtweg gerelateerde virussen en klachten. Speciaal samengesteld om de ademhaling een handje te helpen met Dennen, Tea Tree en Eucalyptus olie.  

Tea Tree is een olie die vooral heel goed werkt bij parasitaire, bacteriële en virale problemen. Een paar druppels Tea tree olie in een diffuser of verstuiver kan de lucht zuiveren en ziekteverwekkers doden. In proeven met deze krachtige olie bleken influenza (griep) virussen binnen 10 minuten gedood te zijn in de lucht. Tea Tree wordt ook vaak gebruikt bij huidproblemen, acné, jeuk, irritatie. Het werkt helend en stimulerend. Oorspronkelijk komt Tea Tree uit Australië waar het bij de Aboriginals al lang gebruikt wordt vanwege de helende eigenschappen.  

Minerva Essentials heeft Tea Tree verwerkt in de geurmixen Air (luchtwegen) en Health voor een weerstand en immuunsysteem boost.

 Eucalyptus is een geur die vooral gebruikt wordt bij verkoudheid en griep. Luchtzuiverend, ontsmettend, antiseptisch. Het helpt bacteriën en virussen te doden. De frisse geur werkt opwekkend en kalmerend. Het werkt vooral goed op de luchtwegen en de sinusholten. Het werkt dempend op hoestprikkels en is goed voor de ademhaling. Eucalyptus kan je ook preventief gebruiken om ziek worden te voorkomen door het in een diffuser of verdamper te gebruiken. 

 

Jasmijn helpt bij sterke emoties en depressieve gevoelens. Het is een geur die verzacht en je een wat beter gevoel geeft. De zoete geur is bloemig en werkt versterkend op je humeur. Deze geur laat zich ook goed mengen met andere geuren. 

In de Geurmixen Spiritual en Joy zit Jasmijn verwerkt als stemmingsverbeteraar en hulp bij het verwerken van sterke emoties en gevoelens.

0
0
0
s2sdefault