Emotionele verwaarlozing komt vaak voor bij mensen die in hun jeugd emotioneel veel tekort zijn gekomen. Een jeugd vol kritiek, afwijzing, negeren, verbale agressie, vernederingen of intimidatie is schadelijk en kan je later als volwassene veel problemen geven. 

Helen van jeugdtrauma

Welke stapjes kan je nemen om zo'n jeugd vol met nare negatieve gebeurtenissen te overwinnen of onschadelijk te maken? Hieronder volgt een stappenplan:

  • Creëer voor jezelf een kleine cirkel van mensen die je vertrouwt en waar je van op aan kan. Probeer in die kleine vertrouwde cirkel iets meer kwetsbaarheid te laten zien. Durf jezelf te laten zien want jezelf verbergen of groter houden dan het voelt, maakt je enkel eenzaam en depressief.

  • Wees aardig tegen jezelf en je gevoelens. Erken je gevoelens, dat ze er zijn in plaats van ze telkens weg te duwen of weg te stoppen. Ook drugs, drankgebruik, vluchten in werk, gamen of gokken of emotioneel eten, is het wegstoppen van negatieve gevoelens. Probeer dit te stoppen.

  • Probeer je gevoelens niet te kleineren of te bagatelliseren. Je kent het wel: 'ik moet me niet aanstellen' of 'een ander heeft het nog veel moeilijker dan ik' of 'ik moet niet zeuren'. 

  • Luister naar je lijf aangezien je lichaam uiting geeft aan opgeslagen stress en emoties. Spanning zet zich bijvoorbeeld vast in je nek en schouders en je kan er hoofdpijn van krijgen. Buikpijn of pijn op de borst kan ook duiden op spanning of opgeslagen emotionele stress.  • Maak kennis met je innerlijk kind en kijk wat het nodig heeft om beter te worden, om te kunnen helen.

  • Wees lief voor jezelf. Probeer steeds meer zelfcompassie te ontwikkelen. Jezelf haten, kleineren of pijn doen helpt je niet.. probeer eens wat anders wat wel helpt.

  • Leer je innerlijke criticus kennen en leer een andere innerlijke dialoog. Word je bewust van je negatieve kritische stem die je is aangeleerd door de kritiek vanuit je jeugd en cultiveer je milde zelf. 

  • Bedenk je elke dag dat er niets mis is met jouw emoties en gevoelens. Het zijn signalen van je psyche die je vertellen hoe het werkelijk met je gaat!


Wil je hulp met het verwerken van emotionele verwaarlozing, mishandeling of jeugdtrauma? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.