Spreekangst komt vaak voor. Veel mensen vinden het (super) spannend om voor een groep of publiek een presentatie te doen of een verhaal te vertellen. Soms is je mening geven in een vergadering al erg moeilijk. Ze zijn bang voor het kwijtraken van hun verhaal, gaan stotteren, worden rood en raken helemaal gestrest. Gelukkig is er wat aan te doen.

Wat is spreekangst?

Of je nu moeite hebt met voor een zaal staan, voor leeftijdsgenoten moet spreken of gewoon een gesprekje wilt kunnen voeren met een klein groepje mensen, het valt allemaal onder sociale angst. Sociale angst zie ik de laatste tijd veel vaker voorkomen in mijn praktijk. Ik vermoed dat het intensieve smartphone gebruik met zijn tekstberichtjes daar een (mede) oorzaak in is. Het zijn namelijk vooral jongeren die er in toenemende mate last van hebben. 

Jezelf laten horen
Spreekangst is vooral te wijten aan 'te weinig oefening'. Als je niet vaak genoeg gesprekjes in live contacten hebt gevoerd dan wordt het naarmate je ouder wordt steeds moeilijker om te doen. Jongeren die veel gamen zonder dat er met elkaar gesproken wordt (ik heb het dan niet over tekstberichten), blijken in hogere mate hiermee moeite mee te hebben dan jongeren die wel veel live contacten hebben. Dus hoe minder je anderen spreekt of gesproken hebt, hoe lastiger het vaak voor je wordt. Soms ligt er een nare ervaring aan ten grondslag of kan het zijn dat je vroeger gepest bent waardoor je er nu zo bang voor bent om jezelf te laten zien en horen.

Angst voor een negatieve beoordeling
Spreekangst is eigenlijk angst voor de negatieve beoordeling van anderen. Je durft heus wel te praten als er niemand is maar liever niet waar (teveel) anderen bij zijn. Een op een gesprekken zijn vaak nog wel te doen maar zodra er meer mensen bij komen, loopt de spanning op. Hoe je spreekangst er uit ziet kan voor iedereen verschillend zijn. De een durft wel te praten tegen ouderen maar heeft het moeilijker met leeftijdsgenoten en een ander vindt juist oudere mensen spannender. 

Spreekangst aanpakken
Er is gelukkig veel aan te doen. Spreekangst kan je overwinnen met een programma om angst aan te pakken en een stuk coaching op spreekvaardigheden. Als therapeut begeleid ik regelmatig mensen met spreekangst en als het nodig is kan ik EMDR toepassen bij nare ervaringen of beperkende overtuigingen. Het hangt er een beetje vanaf waar en hoe je vastloopt. Wat het veroorzaakt heeft en welke beperkende overtuigingen je hebt over jezelf. Wil je van spreekangst af dan kan je er maar beter wat aan doen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt omdat vermijden het steeds erger maakt.

Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.

0
0
0
s2sdefault