Het is misschien wel het allermoeilijkste wat er soms is. Hulp durven vragen..

Psychische hulp vragen

In mijn intake formulier is er een vraag die luidt: 'heb je al eerder hulp gehad en zo nee waarom niet?' Niet zelden luidt het antwoord 'nee, ik vond het niet nodig' of 'we dachten dat we er wel samen uit konden komen.' En dat is prima natuurlijk, dat je eerst probeert er zelf uit te komen. Helaas blijven mensen echter jarenlang proberen. Soms noodgedwongen omdat ze niet de juiste hulp kunnen vinden of omdat ze niet door hebben hoe ernstig het inmiddels is. Het gebeurt regelmatig dat ik het zo jammer vindt dat mensen niet eerder gekomen waren. Dan was er wellicht veel leed bespaart geweest, hadden we er sneller uit kunnen komen of was de relatie nog te redden geweest. Echter hulp vragen is vaak nog best moeilijk.

Hulp vragen voor relatieproblemen of psychische klachten
Veel mensen geven aan dat 'hulp vragen' soms voelt als 'falen' omdat het je dan zelf niet gelukt is. Dat je mislukt bent. Dat je misschien wel 'gek wordt'? Vaak is er niets van dat alles aan de hand. Als ik ze vraag of ze dat ook denken als hun auto kapot gaat of als hun haar geknipt moet worden, dan is het antwoord ontkennend. Maar waarom dan wel als het over psychische klachten gaat of over relationele problemen? Misschien wel juist omdat het psychisch is? Als je psychische klachten of relatieproblemen hebt, voelt het kennelijk vaker als een bezwaar om hulp te vragen. Het vraagt moed om toe te moeten geven, dat je dit niet zelf kan.

Durf hulp te vragen voor het te laat is
Blijf niet te lang tobben met je persoonlijke problemen en durf hulp te vragen zodat je niet onnodig lang door blijft lopen met nare ervaringen of problemen. Als het olielampje op je dashboard gaat branden kan je beter ook niet te lang door blijven rijden. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak. 

0
0
0
s2sdefault