Er broeit iets, nog een maandje en dan is het weer zover.. 22 februari begint het weer en barst het in het Zuiden weer los. Noord-Brabant en Limburg voorop en menig stadje in Zeeuws Vlaanderen kan er ook wat van. Carnaval, een losbandig feestje.. drinken, hossen en vreemdgaan?

Tijdens Carnaval mag alles?

Of toch niet? Carnaval is een feest wat officieel vier dagen duurt maar eigenlijk al begint op de vrijdagavond voor het carnaval. Het feest komt van origine voort uit het Katholiek geloof en dus niet uit Christelijke geloven zoals wel eens beweerd wordt want Protestanten en Gereformeerden vieren het niet, integendeel.. ze houden zich verre van, van dit soort goddeloosheid in hun ogen.

Feesten voordat je gaat vasten
De Katholieken kwamen vooral voor in de zuidelijke provincies van Nederland terwijl in de noordelijk gelegen provincies vooral Calvinisme, Reformatie en Protestantisme voorkwamen. Zij kenden geen losbandig feestje voor de Vastentijd. Carnaval was traditioneel eigenlijk een heidens feest. Er werd gedronken, gegeten en gefeest en later werd dit overgenomen door het Katholiek geloof als een feest voordat men op As woensdag het askruisje ging halen bij meneer pastoor, hetwelk de Vastentijd inluidde. Inmiddels kennen we geen Vastentijd meer behalve dan de Islamitische Ramadan. Deze vastentijd kent een afsluiting waarbij er uitbundig gegeten wordt nl. het Suikerfeest. Echter Carnaval is vóór het vasten waar het Suikerfeest er na is. 

Vreemdgaan met carnaval?
Carnaval was echter niet bedoeld om structureel vreemd te gaan zoals veel mensen van boven de rivieren nogal eens denken. Dat het dan mag. Dat is zeer beslist niet het geval al kunnen sommige koppels wel zelf afspraken daarover maken dat het tijdens die vier dagen wel mag. Dat is dan een individuele afspraak waarin men elkaar vrij laat. Dit is echter meer uitzondering dan regel. De regel is dat vreemdgaan niet automatisch samen gaat met Carnaval vieren... ook al komt het wel vaker voor rond die tijd..

De verleiding en de geheimen
En dan komen de problemen. De geheimen.. Het vreemdgaan tijdens Carnaval wordt deels veroorzaakt door overmatig drankgebruik wat wel vrij gewoon is tijdens Carnaval. Als je je hersens benevelt met een hoop alcohol dan verdwijnen remmingen die we anders wel hebben. In een keer wordt alles makkelijker, maken we ons niet meer zo druk over wat hoort of niet hoort. Het kan leiden tot een tijdelijke black out waarin men niet meer weet wat men doet als je heel veel gedronken hebt. Niet zelden wordt iemands neus teruggevonden in een ander decolleté dan die van de eigen partner en niet zelden wordt er tijdens Carnaval gebruik gemaakt van de gewoonte om zich heel anders uit te dossen dan normaal. Sterker nog.. als je tijdens Carnaval hier in Breda met normale kleren over straat gaat, word je eerder vreemd aangekeken dan als je in uitbundige en kleurrijke kostuums rondloopt. 

Het andere 'ik'
Met Carnaval wordt gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor het uiten van een ander 'ik'. Een masker, pruik of schmink kan je helpen om wat meer anoniem rond te hossen en te scharrelen en een heel ander 'ik' naar voren te schuiven dan die je normaal laat zien. De schuchtere verpleegster kan dan een echt sexy feestbeest blijken en die koele zakenman wordt in een keer een Prince Charming. Het sociaal wenselijk masker wordt ingeruild voor een heel ander masker. Eentje die normaliter niet zichtbaar is of er mag zijn maar nu even wel.. en als je je anders voelt, gedraag je je ook anders. We hebben niet een vast constant 'ik' maar we hebben een heleboel 'ikken' die soms ook graag even de regie willen.

Spijt komt na de zonde
En dan is Carnaval weer voorbij en kan je enorm spijt hebben van wat is er gebeurd. Je kan het niet terugdraaien en sommigen hopen maar dat het nooit uitkomt. Dat het niet bekend wordt dat ze ergens hebben staan zoenen met een sexy heks of tussen de lakens zijn beland van een stoere piraat of misschien wel een beer van een vent. Niet zelden komen er problemen van die bij mij in de spreekkamer weer tot een herstel van angst, schuld en schaamte moet leiden. Dat is soms nog best wel eens flink lijden.. 

Doe rustig met alcohol
Wil je dit voorkomen? Doe dan rustig met alcohol. Hou je hoofd erbij als je lekker aan het feesten bent en zorg dat je rationeel denken nog een beetje in control kan blijven anders wordt het risico groter. En verder wens ik iedereen veel plezier.. of zoals ze het hier zeggen Veul leut! Maak er weer een mooi feest van!

0
0
0
s2sdefault