Wist je dat Blue Monday gewoon fake news is? Het is een hype die bewust gecreëerd is door de reisbranche. Er is niet zoiets als een derde maandag van januari waarop je meer depressief zou zijn dan andere maandagen in het jaar. Maar wat is dan wel waar als het gaat om seizoensgebonden depressie?

Depressieve Blauwe Maandag

14 Jaar geleden bedacht een slimme reclamemaker de Blue Monday. De derde maandag in januari zou de meest depressiefste dag van het jaar zijn want de leuke kerstdagen zijn voorbij. Je goede voornemens zijn inmiddels bij het woord 'voornemen' al blijven steken en het weer buiten is grauw, koud en om depressief van te worden. Dit alles zou reden zijn waarom veel mensen rond deze tijd van het jaar depressiever zijn dan anders. Een goed idee om een leuke reis te boeken waar je vrolijk van wordt en waarbij je weer iets leuks in het vooruitzicht hebt.. toch? Dat was het idee achter Blue Monday. Een semi wetenschappelijk verhaaltje wat gretig elk jaar terug komt met allerlei leuke acties en verleidingen om je in een betere stemming te brengen.

Blue Monday is dat nou wel of niet waar?
Vroeger zei men dat depressies vooral komen en gaan bij het komen en vallen van het blad. Vooral de herfst was berucht als periode van een vermeerderd aantal suïcides. En toch blijkt dit niet helemaal waar te zijn als ik de cijfers van het CBS raadpleeg. Het CBS meldt in een artikel uit 2003 het volgende:

Veel zelfdodingen in januari

In de maand januari en in de lentemaanden ligt het aantal suïcides per dag aanmerkelijk hoger dan in de andere maanden, met een piek in januari. De laagste aantallen zelfdodingen vinden plaats in de maanden september, oktober, november en december. In november, de maand met de minste zelfdodingen, zijn gemiddeld 15 procent minder zelfdodingen dan in januari. De meeste zelfdodingen vallen dus niet in de sombere herfstmaanden, maar juist in januari en de aangenaam zachte lentemaanden.

In januari is een duidelijk patroon zichtbaar. De eerste week van die maand telt de meeste zelfdodingen: gemiddeld vijf per dag. Daarna neemt het aantal per week in januari geleidelijk af. In de vierde week is het aantal zelfdodingen bijna 20 procent lager dan in de eerste week.


Opzien tegen het nieuwe jaar?
Opmerkelijk is dus de conclusie dat in de eerste week van het nieuwe jaar er dus 20% meer zelfdodingen zijn dan in de laatste week van januari. Blue Monday is dus niet de zwaarste dag als het gaat om depressieve gevoelens. Het is eerder de laatste week van de kerstvakantie vlak na oud en nieuw wat loodzwaar voelt. Nieuwjaarsdag scoort hoog als het gaat om zelfdodingen en ook de maandag scoort hoger dan gemiddeld als het om de dagen van de week gaat. 

Seizoensgebonden depressie?
Het is dus niet de herfst maar nog eerder het nieuwe jaar en de lente die het depressieve gevoel aanwakkeren. De vraag is hoe het komt dat juist een nieuw begin, een nieuw seizoen waarin alles weer in knop en in bloei komt, depressieve gevoelens aanwakkert? Is het er tegenop zien? Het gevoel van falen omdat je niet blij kan zijn terwijl de natuur barst van het nieuw leven. Dat het gevoel van vreugde er niet is terwijl het er juist wel zou moeten zijn? Het wanhopige gevoel van weer een jaar waar je niet van weet hoe je er mee verder moet? Ik heb er geen antwoord op.. jij wel?

0
0
0
s2sdefault