Ben je bij CZ verzekerd voor je zorgverzekering en heb je een aanvullende polis? Dan heb je grote kans dat je relatietherapie vergoed krijgt!

Relatietherapie vergoeding via zorgverzekering

Het was nog niet bekend op de website van CZ maar afgelopen weken werd het mij duidelijk via een cliënt van mij. Lange tijd is relatietherapie iets geweest wat niet vergoed werd via de zorgverzekeraar. Vaak was het argument: 'dit zijn geen medische kosten'. Er is wat voor dit argument te zeggen natuurlijk maar als ik in mijn praktijk kijk dan zie ik het psychisch lijden bij partners, bij kinderen en in het hele gezin en soms zelfs daar nog omheen als je denkt aan familieleden die met relatieproblemen te maken krijgt. Ik heb me dan ook altijd verwonderd over het feit dat het niet vergoed werd omdat er veel stress, angst, depressieve gevoelens, verdriet komt kijken bij relatieproblemen. Mensen zijn er wel degelijk 'ziek' van als hun relatie niet goed loopt.

Psychische problemen in een relatie
Het kan zelfs zo erg zijn dat ze daardoor uitvallen op hun werk omdat hun partner hen bijvoorbeeld dreigt te verlaten of omdat er een affaire is geweest. Als je dit te horen krijgt van je partner dan slaat er, psychologisch gezien, een bom in. Je komt mentaal in een rollercoaster terecht. Maar ook allerlei vormen van huiselijk geweld; van schelden, dreigen tot vernederen of zelfs duwen, trekken en slaan, zijn behoorlijk ziekmakend. Vooral als het regelmatig voorkomt. Het heeft mij dan ook altijd verbaasd dat het niet in de zorgverzekering viel als ik koppels hielp met dit soort problemen. 

Relatieproblemen ouders oorzaak van problemen later 
En dan heb ik het nog niet over de vele volwassenen die hebben geleden onder ruzies en problemen van hun ouders, vroeger.. en die ik nu in de praktijk krijg omdat ze nu zelf last hebben van verlatingsangst of bindingsangst of voortdurend ruzie maken met iedereen en niet op een goede manier met conflicten of kritiek om kunnen gaan. Mensen die zich snel overprikkeld, overweldigd voelen als hun partner iets doet wat ze van streek maakt. Dat kan al een kritische opmerking zijn. Kinderen die te maken hebben gehad met relatieproblemen van hun ouders, groeien vaak op in een onveilig gezin en leren weinig functionele conflictvaardigheden. Ze hebben vaak moeite later om gevoelens goed onder woorden te brengen of ze kunnen makkelijk agressief reageren, afstandelijk worden en iemand dagenlang negeren of ze vluchten weg als het spannend wordt in de relatie. 

Relatieproblemen en Assertiviteitsproblemen
Ook assertiviteitsproblemen en snel gestrest zijn komen voor in combinatie met relatieproblemen. Het is erg moeilijk om je grenzen aan te geven of 'nee' te zeggen als dat vroeger onherroepelijk leidde tot ruzie thuis of als je partner erg dominant is. Dit is letterlijk ziekmakend. Ik ben daarom blij dat CZ nu besloten heeft om relatietherapie te vergoeden via de aanvullende polis en per partner een deelvergoeding uit te keren als ze samen komen. 

Omdat ik aangesloten ben bij het NFG en RBCZ werk ik vanuit de aanvullende polis. Mijn psychosociale consulten worden bij het CZ dus ook vergoed als het om relatietherapie gaat en je komt vaak in aanmerking voor een deelvergoeding per consult. Kom je samen? Dan kan ik de factuur splitsen en krijgen jullie ieder een deelvergoeding zodat er nauwelijks meer consultkosten voor eigen rekening komen, mits jullie beiden de aanvullende polis hebben. Dit is echt goed nieuws! Maak er gebruik van als het nodig is. Heb je nu geen aanvullende polis? Het is gelukkig alweer bijna 1 januari, dan sluit je je nieuwe polis bij CZ af, als je relatietherapie wilt!


Photo by Mayur Gala on Unsplash

 

 

0
0
0
s2sdefault