Het lijden van de mens ontstaat door alles wat we verwachten, willen en moeten van onszelf. Onze overtuigingen over hoe het zou moeten zijn, veroorzaken ons eigen lijden.

Lijden wordt veroorzaakt door het denken

Het meeste lijden veroorzaken we zelf. Door de manier waarop we over een situatie denken. Eigenlijk komt lijden voort uit ons denken, de manier waarop we datgene wat ons overkomt of wat er om ons heen gebeurt, interpreteren en ervaren. Niet zelden zie ik in de praktijk dat mensen, de spreekwoordelijke knop gevonden hebben, als ze het verband gaan inzien tussen hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Ze zijn dan in conflict met wat er op dat moment is of afspeelt in hun leven. Hun interpretatie van de door hen waargenomen realiteit in relatie tot wat ze vinden dat er zou moeten zijn of niet zou mogen zijn, veroorzaakt het lijden en niet zelden ook fysieke pijn.

Je psyche kan je eigen gevangenis worden
Het denken wordt een martelwerktuig, een vreselijke gevangenis in je hoofd als je voortdurend in conflict komt met wat je vindt dat er zou moeten gebeuren of niet zou mogen zijn. Het verzet tegen hetgeen dat er is, kost je vaak bergen energie en je raakt verstrikt in je eigen denken en de strijd die er op dat moment in je hoofd woedt. Een strijd waar de buitenwereld vaak geen weet van heeft maar die in volle hevigheid zich in jouw psyche afspeelt. Een strijd waar "Game of Thrones" nog bij zou kunnen verbleken.

In gevecht met je eigen gedachtes
Ik zie dat in de dagelijkse praktijk, de gevechten die mensen leveren met hun eigen gedachten, overtuigingen en zienswijzen. Niet zelden wordt daarbij een ander verantwoordelijk gesteld voor hun frustraties, psychische pijn en lijden. Die ander 'moet' dan veranderen, die 'mag niet' zo zijn als dat de verwachtingen hoog zijn. Het 'moet' anders. Een mooie bewustmakende oefening is het schrijven van je persoonlijk wet en regelboek. Schrijf het allemaal maar eens een keer op wat volgens jou allemaal zou moeten of niet zou mogen. Je schrikt vaak nog van het resultaat..

Lijden is het gat tussen verwachting en ervaren realiteit

0
0
0
s2sdefault