'De relatie die je hebt met jezelf, is allesbepalend als het gaat over de relatie die je hebt met anderen. Je brengt immers altijd jezelf mee in de relatie. Het begint met jezelf in elke relatie die jij aangaat.'

Vandaag was ik een dag naar de Ziggo Dome, wat overigens helemaal geen Dome was toen ik er eenmaal arriveerde want het gebouw is zo vierkant als het maar zijn kan. Kennelijk hebben Amsterdammers een geheel eigen kijk op het woord Dome of Ziggo snapt er niets van..maar dat terzijde. Ik had een ticket voor het Superrelatieweekend 2018 en was benieuwd wat het inhield. Je gaat er nogal blind in want er is geen programma vooraf bekend dus het blijft tot het laatste moment spannend wat je te wachten staat. Helaas was ik zaterdag ziek waardoor ik pas zondag wat op de been was om de hele dag op stap te gaan. Het was een bijzondere ervaring, als ik het kort samenvat hield het midden tussen een show, een event en relatiecoaching on stage. Serieuze onderwerpen, bewustmakende gesprekken wisselden elkaar af met korte oefeningen en interventies waarna je ging springen en dansen. Erg vermoeiend vond ik maar dat kan ook komen omdat ik niet helemaal lekker was.

Superrelatieweekend; voor een super relatie?
De vragen die regelmatig gesteld worden op deze dagen: Wat neem ik er uit mee? Wat voor inzicht heb ik er uit opgepakt? Nou ben ik als relatietherapeut al wel aardig ingeschoten in relaties, relatieproblemen en relatiecoaching. De theorieën waar Arjan en David mee komen zijn niet geheel nieuw voor mij alhoewel e.e.a. in nieuwe metaforen en een puntenstelsel is vervat. Hierdoor worden relatietypen eenvoudig verduidelijkt zodat het allemaal wat meer behapbaar wordt voor een ieder die hier niet zo thuis in is. Dat is wel prettig als je zelf even je relatie wilt scoren of wilt weten hoe je relatie er voor staat. Later in het weekend blijkt dat het allemaal toch wel wat genuanceerder ligt als je de casusbesprekingen op het podium beluistert. Dan is zo'n puntenstelsel wel wat kort door de bocht en zegt het verder niet zoveel. Het boek wat ik van Sinterklaas had gekregen vorig jaar; het 365 dagen relatieboek is in dezelfde sfeer als de dingen die je in zo'n weekend life meemaakt. 

Relatietherapie voor een volle zaal
Wat mij het meest heeft verwonderd is de kwetsbaarheid die mensen met een volle zaal delen. Waar normaliter een (medisch) beroepsgeheim geldt, wordt hier vrijwillig afstand gedaan van alle privacy en minder vrijwillig ook van de privacy van de (afwezige) partner. Dat leidt soms tot het op het podium delen van dieperliggende en complexe problematiek zoals vreemd gaan, een onvervulde kinderwens, scheiding of dealen met minderwaardigheidsgevoelens en onveilige hechting. Iets wat normaliter in de beslotenheid van de therapiekamer besproken wordt en daar dan ook blijft. Ik verbaas me over de intensiteit van de ervaringen die hier publiekelijk gedeeld worden en waar dan weer serieus en dan weer met humor op gereageerd wordt met af en toe een net wat te sterk aangezet advies, conclusie of oordeel als het gaat over wat de coach er eigenlijk zelf van vindt. 

Mooie inzichten
Er werden verhalen en mooie inzichten gedeeld, het stemt tot nadenken wat je hoort en ziet. De oefeningen en interventies die je al dan niet met je partner of een vreemde doet variëren van leuk, grappig tot genânt als je het met een vreemde moet doen. Ik was regelmatig uit mijn comfortzône wat dan ook wel weer grappig is om mee te maken want dat was misschien te lang geleden dat ik dit soort dingen buiten de verplichte bijscholing als therapeut deed. Sommige inzichten ben ik helaas alweer vergeten, nog voordat ik ze in het halfdonker kon opschrijven want het programma gaat dynamisch snel en alles wisselt elkaar voortdurend in hoog tempo af. Echt tijd om dingen te leren, te verdiepen of te laten bezinken is er niet. Dat is jammer en daarmee mis je de diepgang.

Bovenstaand inzicht in de afbeelding heb ik zelf lichtelijk aangepast omdat het me beter in de oren klonk. 'In relaties begint het altijd met jezelf. Je bent de enige ware voor jezelf..' daar kan je dan maar beter goed mee opschieten want daar zal je het mee moeten doen. Minderwaardigheidscomplexen, gebrek aan eigenwaarde, onveilige hechting of een conflictgevoelige persoonlijkheid, helpen er niet aan om een superrelatie te hebben. Verschillen en overeenkomsten
Een ander mooi inzicht vond ik bij wat je in het begin van elke nieuwe liefdesrelatie aantreft. 'Het zijn de verschillen die de aantrekkingskracht bepalen maar het zijn de overeenkomsten die twee mensen hebben, die ze uiteindelijk verbinden.' Prachtig! De superrelatie ging vandaag vooral over man/vrouw relaties. Het feminine en het masculiene. In de praktijk zie ik ook veel man/man en vrouw/vrouw relaties voorbij komen die graag zo'n super relatie willen maar waar dat even mis gaat of niet goed lukt. Het zou dan wellicht nog wat breder getrokken mogen worden in het superrelatieweekend.

Hoe dan ook, als je eens wat anders wilt meemaken op het gebied van relatietherapie en coaching, dan is dit wel een aanrader als je tevens van een heel druk groots feestje houdt. Verwacht niet dat je relatie gelijk super wordt want dat is een utopie. Een relatie gaat met ups and downs net als het leven zelf. Te hoge verwachtingen kunnen je uiteindelijk teleurstellen en een gevoel van ontevredenheid geven. Desalnietemin kan je hier wel het een en ander opsteken als het gaat om relaties en hoe je die kan verbeteren en daar gaat het uiteindelijk om. Je bent er een leuk weekendje mee weg. Alleen of met zijn twee.. en met nog een paar duizend anderen.

0
0
0
s2sdefault