Waardering hebben voor elkaar is als lijm tussen de stenen van de relatie. Als je partner een vanzelfsprekendheid wordt waar je weinig waardering meer voor uitspreekt of laat merken dat je blij met hem of haar bent, dan loop je het risico dat de relatie langzaam maar zeker in het slop gaat raken.

Waardering en dankbaarheid in relaties

In therapie gebruik ik nog wel eens het verhaal van de psychische bankrekening. Je 'stort' enerzijds op iemands psychische bankrekening en ook neem je met regelmaat iets op. De 'opnames' zijn kritiek geven, iemand iets vragen voor je te doen, een conflict of groot meningsverschil hebben. De 'stortingen' zijn de leuke dingen zoals een complimentje geven, iemand positief verrassen met een etentje of bloemetje, even knuffelen of omarmen, iets voor iemand doen. Waardering hebben voor iemand in plaats van proberen iemand te veranderen of te verbeteren werkt doorgaans beter in relaties. Of dat nou je partner, je kind of je collega is. (Alhoewel knuffelen of omarmen bij collega's wel wat gevoelig ligt natuurlijk).

Geluk najagen
Hetzelfde geldt voor dingen die je wilt hebben. Vaak zie ik mensen zichzelf en anderen voortdurend opjagen door telkens maar meer te willen (hebben). Een groter huis, een duurdere auto, een vakantie die nog verder gaat, een mooier horloge met nog meer functies, meer geld, betere baan etc. De geluksfactor in dit soort dingen zit 'm niet in het meer, groter of mooier maar in de mate waarin je tevreden kan zijn met wat je hebt. In hoeverre je er van kan genieten. Als dat niet lukt is het najagen van dit surrogaat geluk immers slechts van tijdelijke duur en verhult het enkel een dieper zittend gevoel van onvrede en innerlijke pijn. Echter de leegte en pijn die van binnen gevoeld wordt, wordt hiermee niet opgelost. Dat vraagt meer een tijd van bezinning en bewustwording. 

Waar doe ik het voor?
Dat is de vraag die je jezelf kan stellen als je begint te voelen dat de dingen je niet meer kunnen bekoren of betoveren. Het doorbreken van de geheimzinnige sluier van de illusie van het bezit (of dat nou de partner of een dure auto is) is de eerste stap op weg naar verdieping en werkelijke levensvreugde. Als dit soort vragen in je opkomen denk dan niet gelijk dat je depressief aan het worden bent maar realiseer je dat je in een fase van herevaluatie in je leven terecht gekomen bent. Dat kan gepaard gaan met sombere gevoelens en het is wellicht geen makkelijke periode maar het is wel belangrijk dat je hier doorheen gaat groeien. Een stukje zelfonderzoek en evaluatie van wat het leven je tot nog toe heeft gebracht en opgeleverd en hoe je uiteindelijk verder wilt. Wat werkelijk belangrijk voor je is en waar je van kan genieten.

0
0
0
s2sdefault