Liefde is als een tuin, je relatie is als een tuin.. een tuin vraagt onderhoud en er groeit van alles. Soms is het mooi wat er spontaan opkomt en soms is het onkruid waar je liever vanaf wilt. Wat kan je allemaal aantreffen in de liefdestuin?

Bloeiende liefde of een verdord stukje land?

Een tuin kan je op vele manier gebruiken, inrichten of indelen. Wil je een bloeiende tuin? Een tuin die vruchten en noten oplevert? Of wil je er lekker kunnen zitten in het zonnetje of juist liever in de beschutting en schaduw als het heet wordt? Een tuin vraagt onderhoud, net als de liefde. Als je de tuin mooi aanlegt en er in het begin heel veel moeite doet door er mooie planten en struiken in te zetten zoals rode rozen, vruchtbomen en een mooie waterpartij die leven schenkt aan kikkers, vissen en vogels, dan zal genieten van wat de tuin je terug geeft aan bloemen, fruit en noten. 

Laat je de rozenstruik overwoekeren door onkruid en hou je de waterpartij niet goed bij dan zal er veel alg, kroos of rommel in blijven liggen. Als je de tuin in een hete zomer geen water extra geeft, dan verdroogt het en als je de tere plantjes in de winter niet beschermt tegen de kou of vorst dan sterven ze langzaam af of raken ze ernstig beschadigd. Hetzelfde geldt voor relaties en liefde. Een relatie is als een tuin. In het begin doe je er vaak veel moeite voor, is er veel aandacht voor elkaar en bouw je samen iets moois op. Echter als je tijdens moeilijke of drukke tijden elkaar vergeet te beschutten of te beschermen, niet zo goed meer naar elkaar om kijkt of het allemaal nog goed gaat, elkaar niet vasthoudt als het moeilijk gaat, dan loop je het risico dat de relatie overwoekerd wordt door de dagelijkse verplichtingen of harde woorden, dat de liefde verdroogt raakt omdat er te weinig positieve aandacht is voor elkaar en men smacht naar een stukje begrip, empathie en verbinding.

Een tuin vraagt wekelijks onderhoud en dat geldt ook voor je relatie. Een kapotte emmer kan je maar beter vervangen voordat er teveel water mee verloren gaat en je zal bij extreem weer of omstandigheden de kostbare planten liever willen beschermen. Het heeft geen zin om ergens veel geld mee te verdienen om leuk te leven, terwijl de relatie er mee naar de knoppen gaat. En wat te denken van verschillende soorten onkruid die stiekem in je tuin woekeren zoals:

  • Sarcasme en Cynisme
  • Kritiek en Veroordelingen
  • Minachting en Afkeuring
  • Negeren en Afstand nemen

Dit soort onkruid wil je niet in de tuin van je relatie. Als je niet uitkijkt overwoekert het al je mooie planten, de zorgvuldig aangelegde paden en tast het je houtwerk en fundering aan waardoor de tuin niet meer veilig en vertrouwd is maar eerder een ondoordringbaar oerwoud lijkt te zijn geworden waar je niet meer doorheen kan komen. Er kan houtrot optreden of kwalijke schimmels en ziekten.  Al snel kan er geen licht meer op de vruchtbare bodem komen en zal het leven langzaam uit je tuin verdwijnen om plaats te maken voor een paar half dode bomen en hoop stinkende smurrie of nog wat kleine verpieterende plantjes.

Relatie onderhoud
Het wordt tijd voor groot onderhoud als je tuin je nog lief is want anders sterft alles af en blijft er nog weinig over van wat eens een mooie tuin was. Durf jij de uitdaging aan om de relatie tuin nieuw leven in te blazen of wordt het een verhuizing? Is er kans op een mooie lente en warme zomer? Of wordt het een stuk braakliggend terrein waar enkel nog 'survival of the fittest' plaats vindt?

Wil je relatiecoaching of hulp voor je relatie, neem dan gerust contact met mij op.

0
0
0
s2sdefault