Dementie is een verzamelnaam van meerdere symptomen die te maken hebben met een verstoorde hersenwerking. Alzheimer is de meest bekende aandoening maar ook Korsakov of Lewy Body hebben symptomen die thuishoren onder dementie verschijnselen. Hoe herken je dementie?

Kenmerken van Dementie

Afgelopen week stond in het teken van bijscholing en verbreding van kennis. Ondanks dat ik vooral in het begin van de week behoorlijk last had van een luchtweginfectie en daarom mijn stem voor 80% kwijt was, heb ik de geplande bijscholing met wat paracetamol, gelukkig kunnen bijwonen. Het begin van de week leerde mij vooral veel over eenzaamheidsgevoelens en dementie. Omdat ik regelmatig in de ambulante ouderenzorg te maken heb met mensen die lijden aan voornoemde klachten was ik blij dat er wat verdieping gegeven werd over waar je het aan kan herkennen en hoe je het op een goede manier bespreekbaar kan maken.

Eenzaamheid komt veel voor in Nederland. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam. Eenzaamheid gaat vooral over verbinding voelen met anderen. Je kan je namelijk ook heel eenzaam voelen ook al ben je omringd door mensen. Als er geen verbinding met je omgeving voelbaar is dan kan je je nog steeds heel eenzaam (en onbegrepen) voelen. Mensen die lijden aan dementie hebben dit nog vaak erger. Doordat de hersenfuncties verstoord raken, raken ze in de war en missen ze steeds vaker de aansluiting met anderen. Anderen gaan hen corrigeren, wat leidt tot pijnlijke confrontaties of een gevoel van verlies van verbinding. Je kan je daardoor ook behoorlijk eenzaam gaan voelen.

Waar herken je dementie aan?
Het is voor de omgeving, vooral in het begin, vaak nog helemaal niet duidelijk dat er sprake is van dementie. Het wordt niet herkend of het is moeilijk om te moeten constateren dat er steeds meer dingen niet echt goed gaan met vader of moeder. Om dementie goed te leren herkennen kregen we als hulpverlener ook een handige kaart mee waar we het aan kunnen herkennen. Graag deel ik de informatie:

 1. Vergeetachtigheid; nieuwe informatie en afspraken worden vergeten.
 2. Het korte termijn geheugen werkt niet meer zo goed.
 3. Steeds hetzelfde blijven vertellen. 
 4. Problemen met de dagelijkse activiteiten en handelingen zoals de werking van de telefoon of het koffiezetapparaat.
 5. Moeite krijgen met aan en uitkleden.
 6. Karakterveranderingen en persoonlijkheidsveranderingen.
 7. Snel boos worden of achterdochtig reageren.
 8. Ontkennen van het probleem.
 9. Onrustig zijn of wisselende stemmingen hebben.
 10. Ongepast of schaamteloos gedrag.
 11. Vergissingen in ruimte of tijd zoals niet weten welke dag of jaar het is.
 12. De weg kwijt raken in een bekende omgeving.
 13. Taalproblemen, niet op het juiste woord kunnen komen.
 14. Woorden niet meer begrijpen en moeite hebben met het voeren van een gesprek.
 15. Slechtere zelfzorg of verwaarlozing.
 16. Rommelige omgeving of troep in huis.
 17. Te veel of te weinig te eten of te drinken hebben.
 18. Spullen kwijt raken of op vreemde plaatsen opbergen zoals sleutels in de koelkast leggen.

Maak je je zorgen om een dierbare of wil je ambulante zorgverlening in de vorm van psychosociale begeleiding, neem dan contact op met de huisarts. Minerva Counseling kan ambulante begeleiding bieden vanuit een indicatie via de WMO of WLZ.

0
0
0
s2sdefault