Je kent het vast wel. Je hebt een gesprek en plotseling reageert iemand ongewoon fel of afwerend op wat je zegt of doet. Je ervaart weerstand op hetgeen je te zeggen hebt of in wat je wilt bereiken. Wat is dat nu?

Afweer, weerstand en communicatieproblemen

Zo'n reactie waar je in een keer geconfronteerd met fel verzet of een afwerende houding die zegt niet alleen wat over wat jij zojuist gezegd hebt maar zeker zegt het ook iets over de ander. Die ander wordt geraakt of getriggerd zoals dat zo mooi genoemd wordt in de psychologie. Op dat moment is het belangrijk om even stil te staan bij wat er gebeurt. Wat maakt dat die ander zo fel reageert? Wat is er gebeurd? Je bent op weerstand gestuit en dat betekent dat iemand een psychologische muur op heeft geworpen. Er moet iets beschermd worden. 

De spreuk op bovenstaande afbeelding leerde ik van de week bij een training die ik volgde. Als je als therapeut op weerstand stuit bij een relatief neutrale vraag dan weet je al dat je moet gaan verdiepen. Immers als zo'n vraag plotseling zo'n emotionele reactie op roept dan is er iets in het verleden gebeurd wat pijn gedaan heeft. Er wordt iets geraakt waardoor er intern verwarring of onrust (stress) ontstaat. Die stress roept in een flits van een seconde emoties op en die emotie geeft vaak een afweer reactie. Voelt de ander zich veilig bij jou dan zal die het durven delen, wat er zo is geraakt. Voelt de ander zich niet veilig genoeg, dan volgt er een felle afweer reactie. De interne orde mag niet verstoord worden. Het maakt dan te kwetsbaar en er moet iets beschermd worden.

Vechten, vluchten of vermijden?
Zo gaat dat in relaties. Drammen of pushen helpt dan niet en zal de afweer reactie doorgaans sterker maken. Een afweer reactie gaat over verdedigen van het "zelf". Daar past geen verbaal of psychisch geweld bij. Ook passieve agressie als: "als je het mij niet vertelt, dan hou je niet genoeg van me" of een deadline stellen, zal enkel meer weerstand oproepen omdat het de interne orde, bedreigt. Vaak begrijpen mensen dat niet en dan is het een hele openbaring als ze door hebben dat ze met vechten in de relatie er niet komen. Vluchten of vermijden helpt evenmin trouwens. Laat je de pijn en onzekerheid ongemoeid of praat je er niet meer over, dan wordt er ook niets opgelost of geheeld. 

Kortom: weerstand is iets om over te praten. Om te onderzoeken en te kijken wat er aan de hand is. Daar heb je geduld, begrip en empathie voor nodig om iemand te helpen, de weerstand te overwinnen. Dat vraagt om vertrouwen en ondersteuning. Lukt dat niet dan wordt het enkel een groter probleem want dat wat je laat liggen, blijft door woekeren in je relatie. Hulp nodig bij relatieproblemen? Neem contact op via het contactformulier en leg je hulpvraag voor.

0
0
0
s2sdefault