Er zijn drie belangrijke factoren die je geluksgevoel bevorderen. Of dat nou thuis is of in je werk of bij je studie of in een gezinssituatie.

Zingeving, Zelfsturing en Autonomie


Een van die factoren is zingeving. Als je werk doet of bezigheden hebt die betekenisvol voor je zijn, dan gaat het je makkelijker af. Dan haal je er ook energie uit, buiten dat het je energie kost. Zingeving heeft een mens nodig om een goed gevoel te hebben over waar je mee bezig bent. Zingeving, doelmatigheid en betekenisgeving hoort bij een activiteit anders voelt het leeg, doelloos en nutteloos. Bij rouwverwerking is het heel belangrijk dat er op enig moment zingeving gevonden wordt in het verlies. Dit helpt het rouwproces goed af te ronden.

Kan jij je tijd zelf indelen?
Een ander belangrijk component is zelfsturing of regelsturing. Het gaat er hier om dat je zelf mag bepalen wanneer je iets mag/kan doen. Je kan de tijd zelf indelen en hebt zeggenschap over zaken als dagindeling, pauzes, wanneer je bepaalde dingen doet. Je bent baas over je eigen tijd en over de klok. 

Wie bepaalt wat jij doet en hoe jij dat doet?
Het derde component is autonomie. Dit gaat over het mogen bepalen wat je doet en hoe je dat doet. Het gaat over taken of zaken die van je verwacht worden of die je zelf graag wilt doen. Heb je veel autonomie dan mag je zelf je werk bepalen en bepalen hoe je het doet. Heb je weinig autonomie dan zijn je taken voor jou bepaald en mag je ook niet bepalen hoe je ze doet  want dan is het voorgeschreven hoe je het moet doen via bijvoorbeeld protocollen of afvinklijstjes.

Je geluksgevoel en stresslevels worden beïnvloed door deze drie factoren. Ze zijn erg bepalend voor je gevoel van welbevinden. Wil je meer weten of leren over stress hantering en stressmanagement. Dan neem gerust contact met mij op voor een afspraak of voor een training.

 
0
0
0
s2sdefault