Boosheid, woede, ruzies, conflicten... hoe reageer jij als je kwaad bent? Ben je dan een vuurspuwende draak, eentje die zijn klauwen uit zet en de ander zoveel mogelijk probeert te verwonden? Of ben je meer als een steen? Je verhardt, je blijft roerloos liggen en toont enkel nog een kille, afstandelijke houding zonder ook maar een centimeter te bewegen?

Opgestapelde boosheid, woede en agressie

Sommige mensen kunnen op zijn tijd aardig ontploffen en vaak is er dan al de nodige energie opgestapeld van langdurige irritaties en genegeerde behoeften. Ze zijn als een vulkaan waarbij de magmakamer steeds voller wordt en de druk van binnen wordt steeds groter. Langdurig inhouden van emoties en gevoelens, leidt dan tot een soort transformatie van de persoon in een vuurspuwende draak. Je krijgt dan van die hevige scheldkanonades, kwetsende woorden en een hoop pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden naar je hoofd geslingerd totdat het vuur wat uitgedoofd is en de draak (of vulkaan zo je wilt) weer wat tot rust gekomen is. 

Andere mensen verstenen. Ze kunnen naarmate hun ergernissen, irritaties of genegeerde behoeften opstapelen, steeds killer, afstandelijker en koeler gaan reageren. Ze zijn niet meer in staat om flexibel mee te bewegen met de ander en zijn dan vaak al helemaal niet meer bereid om toe te geven. De steen wordt een rots. Onbeweeglijk, stil en koud. De draak kan daar nog wel wat vuur op los laten maar doorgaans gebeurt er niet veel met de steen. De steen sluit zich af.

Wat kunnen de draak en de steen hieruit leren?

  • communiceer op tijd en niet als spanningen dagenlang opstapelen
  • geef je behoeften aan
  • spreek je gevoel uit
  • hou het bij jezelf en dat waar jij mee zit
  • luister naar de ander
  • maak verbinding

Ontploffen of verstenen is niet prettig en kost veel energie en geeft frustraties. Het is belangrijk om dit niet eindeloos te laten voortduren maar er iets aan te doen om erger te voorkomen. Doorgaans escaleert dit enkel of het wordt een ingesleten patroon. Vraag relatietherapie samen om beter hier mee om te gaan en te leren de-escaleren of kom eerst individueel om te kijken wat jij er aan kan doen om beter te leren communiceren over wat jou dwars zit of waar je mee zit. Bel voor een afspraak 06-8135407 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0
0
0
s2sdefault