Ze zorgen slecht voor anderen en zijn vooral met zichzelf bezig. Ze luisteren niet echt als je iets vertelt of ze halen er alleen dat uit waar tegen ze zich willen verdedigen. Ze voelen zich namelijk al snel bedreigd als je je wensen uit of aangeeft wat jouw behoeften zijn.

De op zichzelf gerichte narcistische partner is zijn eigen grootste bewonderaar. Vaak zijn dit mannen maar er komen ook zeker vrouwelijke varianten voor. Ze hebben weinig tot geen belangstelling voor anderen tenzij die ander een hoge positie of aanzien heeft. Voor mensen met een mindere positie hebben ze weinig compassie of interesse en vaak voelen ze daar een diepe minachting voor die ze ook niet onder stoelen of banken zullen steken. Ze kunnen enorm scherp van tong zijn, beledigend en zelfs gemeen reageren. Vooral als je ze geraakt hebt op hun ego dan zijn ze er op gericht om je keihard terug te pakken. Onder de narcistische houding zit namelijk een minderwaardigheidscomplex wat zorgvuldig verborgen moet blijven, ook voor de persoon zelf.

Snel bedreigd voelen
Ze kunnen zich snel bedreigd of aangevallen voelen door dit minderwaardigheidscomplex. Dat zal een felle reactie uitlokken die niet zelden uitmondt in verbaal of soms zelfs fysiek geweld. Het eigen straatje moet schoon blijven en als er iets fout gaat is het ook nooit hun eigen verantwoordelijkheid maar lag het uiteraard aan de ander. De partner van deze narcistische persoon, krijgt het dan ook zwaar te verduren als dingen mis gaan en dient er zelf onberispelijk uit te zien en zich ook zo te gedragen. Er wordt van je verwacht dat je aan alle wensen en eisen voldoet en je dienend opstelt. Ook moet er dagelijks een portie bewondering geuit worden om het grote ego te bevestigen in zijn grootsheid.

Domineren en bewondering willen
Narcistische of op zichzelf gerichte mensen kunnen erg tiranniek zijn. Ze domineren graag omdat ze vinden dat ze daar recht op hebben. Zij zijn immers de geweldige uitzondering en verdienen bewondering en van alles het beste. Het beste plekje in het restaurant, de mooiste auto, het hoogste salaris en de knapste partner. Vreemdgaan is hen daarom ook niet vreemd. Ze oogsten graag bewondering, flirten graag en eigenen zich het recht toe om de partner te bedriegen waarbij ze een reden verzinnen waarom hun gedrag goed te keuren is. Daar krijg je als partner dan ook de schuld van want jij bent dan ergens tekort geschoten. Het zijn vaak charmeurs die geobsedeerd zijn met uiterlijkheden. Zo kunnen ze dure merkkleding dragen, dure spullen willen (het beste van het beste bij voorkeur, want niets is verder goed genoeg voor ze). Ze rijden graag dure auto's en zijn vaak met hun lichaam bezig. Je vindt ze dan ook regelmatig in de sportschool.

Negeren van de ander
Ze denken eerst en vooral aan zichzelf. Daarna komt er een hele tijd niets en misschien dat jij in beeld komt als er al rekening met je gehouden wordt. Ze zijn dwingend in hun manier van doen. Ze willen doorgaans hun zin hebben en kunnen veeleisend zijn. Jouw wensen of behoeften worden gewoonlijk genegeerd en doen er niet toe. Ze kunnen je sterk bekritiseren als je niet doet wat zij willen  zoals bijvoorbeeld hoe jij er uit ziet, wat je aan hebt of hoe je je gedraagt. Ze kunnen kil, koud en afwijzend zijn als je niet voldoet aan hun plaatje of eisenpakket. Wat jij daar zelf van vindt, boeit ze niet. Het gaat namelijk niet om jou in de relatie maar om zichzelf. Jij bent slechts een verlengstuk daarvan. 

Afbreken van zelfbeeld en zelfvertrouwen
Dit type partner is bijzonder moeilijk om mee samen te leven. Vaak mondt een relatie met de narcistische partner uit op huiselijk geweld (verbale en/of fysieke mishandeling, emotionele verwaarlozing) en langdurig een relatie met deze partner hebben breekt jouw persoonlijkheid langzaam maar zeker af. Je gaat steeds meer op eieren lopen om je partner niet kwaad te maken, om ruzies te voorkomen, om geen problemen te krijgen. Het is schadelijk voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen omdat je zoveel kritiek te verduren krijgt in de vorm van beledigingen, vernederingen, intimidatie of kwetsingen. Het is alsof je samenwoont met je grootste pester, je grootste vijand en op den duur voel je je niets meer waard, raak je overspannen of krijg je last van depressies of angsten. Een narcistische partner kan erg claimend zijn en je op den duur ook gaan verbieden waar je wel en niet naar toe mag, hoe je je geld uitgeeft, hoe je er uit moet zien, met wie je wel en niet om mag gaan en hoe laat je thuis moet zijn. 

Zoek je hulp om sterker in je schoenen te gaan staan en je los te maken uit een relatie als deze? Klik dan hier en vul het formulier in.


0
0
0
s2sdefault