jezelf zijn

Sommige mensen zitten nooit om een praatje verlegen en zijn heer en meester in het koetjes en kalfjes gesprek. Maar wat nou als je niet zo'n gemakkelijke prater bent maar graag wel een leuk gesprek wilt voeren? Wat nou als je niet weet wat je moet zeggen of moet vragen? Ik heb een paar tips voor je!

Als je iemand wilt leren kennen of een gesprekje aan wilt knopen is het handig als je een aantal vragen achter de hand hebt waar je het over kan hebben. De vragen hieronder helpen je om een gesprek te voeren en iemand beter te leren kennen. Om te kijken of je bij elkaar past of een beetje op een lijn ligt met elkaar. Altijd handig voor een kennismakingsgesprek of een first date. 

1. Wat is je levensmotto of je levensfilosofie? 
Deze vraag is interessant om te stellen omdat het iets zegt over de diepgang van een persoon. Leven ze van dag tot dag of denkt iemand dieper na over het leven? Je kan uit het antwoord ook afleiden of iemand positief of negatief in het leven staat.

2. Waar ben je het meest blij mee van jezelf?
Een vraag als deze geeft een indicatie over hoe iemand tegen zichzelf aan kijkt. Hoe het met iemands eigenwaarde zit en of iemand positief of negatief naar zichzelf kijkt. Altijd handig om te weten wat iemand leuk vindt aan zichzelf want daar kan je dan ook gelijk over doorpraten.

3. Volg je een religie of ben je spiritueel ingesteld?
Misschien ken je het spreekwoord: twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. Het betekent zoiets als dat als je allebei twee verschillende geloofssystemen aanhangt dat het wel eens problemen kan geven als het om normen en waarden aan komt. Goed om te weten waar iemand in gelooft en hoe groot die rol is in zijn of haar leven en waar zich dit in uit.

4. Wat was de leukste tijd in je leven?
Deze vraag laat merken dat je echt geïnteresseerd bent in iemand. Je wilt meer van iemand weten en het nodigt de ander uit om een leuke herinnering op te halen. Je komt gelijk wat meer te weten over iemands verleden en wat iemand leuk vindt.

5. Wat was het moeilijkste wat je hebt meegemaakt?
Deze vraag kan pijnlijk zijn en zoekt een beetje de donkere zijde van het bestaan op. Misschien wat lastiger om te stellen voor sommigen. Toch is het belangrijk om te weten hoe iemand om gegaan is met een moeilijke periode of moeilijke gebeurtenis. Zo krijg je inzicht in iemands manier van doen als het zwaar wordt. Bij een relatie horen de leuke dingen maar komen ook de minder leuke dingen voor. Je deelt lief en leed.

6. Wat is je grootste droom?
Misschien geloof je het niet maar mensen zijn vaak bang om hun grootste droom zomaar te vertellen, uit angst voor afwijzing. Als je het voor elkaar krijgt om iemand zijn of haar grootste droom te laten vertellen dan smeed je een band van vertrouwen tussen jullie. 

7. Wat wilde je later worden toen je nog een kind was?
Deze vraag geeft je verdiepend inzicht in hoe iemand was als kind. Je kan er iemand beter door leren kennen. Wat is er uitgekomen van de vroegere wens en wat niet? Hoe kwam dat. Deze vraag kan je heel veel nieuwe kennis geven over de persoon die je voor je hebt.

8. Wat heb je bereikt waar je trots op bent?
Laat iemand maar even gloeien van trots als ze jou vertellen over hun grootste daden of overwinningen. Als je iemand dit soort vragen stelt dan geef je aan dat je interesse hebt in wat iemand kan en doet. Tevens geeft het ze een goed gevoel dat ze iets bereikt hebben en dat jij het leuk vindt om daar iets over te horen. 

9.Waarom denk je dat we hier op aarde leven?
Deze vraag klinkt misschien wat diepzinnig en mysterieus maar je zal misschien nog versteld staan over wat je te horen krijgt. Wellicht geeft het je nieuwe inzichten of perspectieven die je uitnodigen om je eigen doelen en zingeving nader te onderzoeken. 

10. Welke relatie was of is je het meest dierbaar?
Dit kan misschien een pijnlijke vraag zijn maar het geeft je wel inzicht in iemands verleden en wat hij of zij heeft meegemaakt. Hoe het iemand gevormd heeft tot nog toe en hoe die met eventueel verlies is omgegaan. Misschien bestaat die relatie nog steeds en dan krijg je meer inzicht in hoe deze persoon in relaties staat en daar vorm aan geeft. 

11. Als je iets zou mogen veranderen aan de wereld, wat zou dat dan zijn?
Dit laat zien wat iemand motiveert, wat iemand belangrijk vindt en waar iemand voor staat. Is het een persoonlijk gewin of iets algemeens voor de wereld. Is het voor een ander of voor zichzelf? Je wordt hier wijzer van iemands behoeften en wensen.

12. Hou je van je werk (of studie)? En zo niet, wat zou je liever doen?
Door deze vraag te stellen leer je veel over wat iemand doet, wat hem of haar boeit maar ook wat iemands ambitie is. Wellicht vinden jullie samen nog nieuwe mogelijkheden in het gesprek om iets anders te doen of iets op een andere manier aan te pakken?

13. Wat is je favoriete bezigheid?
Wat doet iemand het liefste? Waar brengt iemand heel veel tijd mee door? Welke hobby heeft iemand en waarom vindt hij of zij dit zo leuk? Ook weer een vraag die een goed gevoel geeft en waarmee je verdiepend door kan vragen voor een goed gesprek. 

14. Als geld geen probleem zou zijn, wat zou je dan nu doen?
Deze vraag geeft je inzicht in wat iemand zou doen als die alle tijd aan zichzelf zou hebben. Het is een vraag die vrijheid geeft van belemmeringen en laat iemand nadenken over dromen en idealen. Over wensen en behoeften en datgene wat die persoon belangrijk vindt of nodig heeft.

15. Heb je wel eens iemand geholpen die liefdesverdriet had? Hoe deed je dat?
Een leuke vraag die men meestal niet ziet aankomen. Het verrassingseffect maakt dat je iemand aan het nadenken zet en het laat gelijk zien hoe iemand omgaat met iemand anders die pijn heeft of verdriet ervaart. Altijd fijn om te weten hoe iemand is als het moeilijk wordt en of iemand wel of niet voor een ander klaar staat in moeilijke tijden.

16. Waar ben je dankbaar voor?
Het antwoord helpt je om meer inzicht te krijgen in iemands waarden. Wat iemand echt belangrijk vindt. Je leert iemand zo nog beter kennen.

17. Wat zou je willen dat andere mensen beter van jou begrepen?
Soms voelen mensen zich niet begrepen of kunnen ze zich ergens heel alleen in voelen staan. Ze voelen dat iets van hen verkeerd wordt beoordeeld of verkeerd wordt opgevat. Je geeft iemand nu de ruimte om hier iets over te zeggen en het recht te zetten voor hun gevoel.

18. Als je de tijd terug zou kunnen draaien, wat zou je dan anders doen?
Hiermee krijg je inzicht in waar iemand spijt van heeft. Je kan zien hoe iemand in het leven staat en wat hij of zij vindt wat beter kan of waar hij of zij iets van geleerd heeft. Deze vraag vraagt om een gezonde zelfreflectie.

19. Wat is het meeste gekke of uitzonderlijke wat je ooit gedaan hebt?
Mensen vinden het heerlijk om bijzonder leuke dingen uit hun herinnering op te diepen en hier over te praten. Vaak lachen ze hierbij en het maakt ze blij. Je kan ze ook gelijk hiermee weer beter leren kennen.

20. Waar denk je vaak aan?
Dit geeft een inkijkje in het dagelijks leven van iemand of wat iemand veel bezig houdt. Uiteindelijk is dit het waar relatie op gebouwd worden, dat je weet wat de ander bezig houdt, wat er speelt. 

Bron: Power of Positivity

0
0
0
s2sdefault