Wendy en Peter Pan, wie kent ze niet? Een sympathiek Disney koppel wat symbool staat voor een man/vrouw relatie die complementair is aan elkaar. Ze vullen elkaar prima aan.

Sprookjes geven ons rolmodellen en vertellen ons mooie en vaak moralistische verhalen. Toen er nog geen schrift en boekdrukkunst bestond, toen maakten mensen verhalen die aan elkaar verteld werden. Verhalen met een boodschap. Verhalen die je belangrijke informatie gaven, levenslessen leerden of vertelden hoe je leven moest. Wat wel en niet goed was. Het verschil tussen goed en kwaad duidelijk maakten. 

De complementaire relatie
Wendy en Peter zijn een leuk koppel. Peter vertegenwoordigt de man die eigenlijk nooit volwassen wordt. De man die avontuurlijk is, graag er op uit trekt, dingen doet die niet altijd door de beugel kunnen maar waar je wel een hoop lol mee kan beleven. Peter is meer het uitgaanstype. Een jongensachtige man die regels nog wel eens aan zijn laars lapt als het zo uit komt en voornamelijk met zichzelf bezig is en wat hij belangrijk vindt. Hij wist Wendy met haar wat timide en serieuze kant altijd op te vrolijken en ze was al snel gecharmeerd van hem. Zo'n vrolijke vent die nergens een probleem in ziet en lekker zorgeloos leefde.

Wendy is het verstandige en ietwat voorzichtige meisje. Ze durft niet zoveel, ze is voornamelijk een zorgzaam type. Wendy is het type vrouw wat anderen altijd op de eerste plaats zet en dan pas aan zichzelf denkt. Ze vindt het belangrijk dat anderen zich goed voelen en zorgt graag voor hen. Ze stelt zich dienstbaar op in haar gezin en zorgt er voor dat niemand wat tekort komt en veilig is.  Wendy geeft de kinderen een veilige basis, een warm nest met haar liefdevolle beschermende kant. 

Wendy als zich wegcijferende moeder
Toch kan dit rollenpatroon in de toekomst voor problemen gaan zorgen, als Wendy en Peter wat ouder worden. Wendy zit in het traditionele oude model van de vrouw als moeder zoals we deze ook terug zien in de rol van Maria in de bijbel of in de rol van moeder Wemel in Harry Potter. Een rol die veel vrouwen van nature past en waar ze in groot gebracht zijn. Een rol die je ook enorm op kan breken als je in de overgang of menopauze komt en je nestje uitvliegt. Als de moeder hormonen oestrogeen en progesteron er mee ophouden. Wanneer je min of meer klaar bent met zorgen voor al die anderen en aan jezelf toe gaat komen. Voor de ene vrouw een bevrijding, voor de andere vrouw een groot gemis.

Relatieproblemen in een sprookjeshuwelijk

Peter kan tegenstrijdige gevoelens gaan krijgen als zijn midlife nadert. Je kan dan toch niet meer de avontuurlijke jongen uit gaan hangen... alhoewel? Peter zal vermoedelijk een Harley kopen of een cabrio en misschien ruilt hij Wendy wel in voor een jongere Tinkerbell die rondom hem heen blijft fladderen. Die hem soms wat elfenstof in de ogen strooit, waarbij hij zich weer jong en energiek voelt. Hij gaat voor een nieuwe ronde.

Wendy heeft zichzelf al die jaren behoorlijk verwaarloosd, op de laatste plaats gezet en komt nu bedrogen uit. Ze voelt zich gebruikt, afgedankt en in de steek gelaten. Ze had gehoopt op nog een mooie tijd samen met Peter. Samen oud worden, een gouden toekomst maar helaas is het anders gelopen en heeft ze te maken met een jaloerse Tinkerbell. Tink zorgt er voor dat ze haar aanwinst met haar jeugdige betovering vasthoudt. Ze heeft Peter in haar magische macht met zijn verlangen naar een tweede jeugd. 

Het sprookje lijkt ten einde te komen en Wendy en Peter zitten ontevreden op de bank en zien geen toekomst meer samen. De kids zijn groot, er is weinig wat hun nu nog bindt. Hoe moet het nu verder? Een beetje hulp zou welkom zijn om uit deze relatiecrisis te komen. Relatietherapie  voor een nieuwe kans in het huwelijk of mediation om te gaan scheiden? Het wordt tijd voor een nieuw verhaal. Een nieuw hoofdstuk en Minerva Counseling kan je helpen hier vorm aan te geven en de situatie te onderzoeken en aan te pakken. Bel voor meer informatie of een afspraak 06-81354307