RET gaat over het denken en het gevoel. RET is een cognitieve therapie die gaat over hoe je tegen iets aan kijkt en welke betekenis je ergens aan geeft. Immers kan je een gebeurtenis op meerdere manieren interpreteren. RET is een leermethodiek om anders te leren denken waardoor ander gevoel ontstaat in een situatie die je moeilijk vindt. Voor RET geldt vooral de onderstaande tekst:

De vicieuze cirkel

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen, wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit
en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit
en kan ik steeds opnieuw beginnen.RET leert ons dat opnieuw beginnen mogelijk wordt als je anders gaat kijken, anders gaat denken en je overtuigingen durft aan te pakken of durft uit te dagen. Een andere kijk op datgene wat ons overkomt maakt dat we een perspectief verandering mogelijk maken in onze beleving en gevoelsleven. RET kent daarvoor een ABC oefeningen die er op gericht is om aan de hand van een moeilijke situatie (Actual Situation), je overuigingen uit te dagen (Beliefs) waardoor er een andere uitkomst mogelijk is (Consequence). 


Rationeel Emotieve Therapie


ABC oefenen
RET is een methodiek die getraind en geoefend dient te worden anders zal er niets veranderen. Dat is in het begin best even wennen. Veel cliënten zeggen echter na verloop van tijd dat ze het werkformulier niet meer nodig hebben en dat het automatisch gaat. Dat ze er niet eens meer echt over na hoeven denken. Ook hier geldt net als bij leren autorijden dat het in het begin een flinke inspanning vraagt maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan heb je er zoveel profijt van voor de rest van je leven. Het aanleren van een nieuwe vaardigheid of andere manier van denken duurt gemiddels 6 tot 10 weken. RET is daarom een therapeutische methode die vrij snel resultaat kan geven bij een wens tot verandering van gedachten of gevoelens.

Minerva Counseling biedt RET aan bij angst, stress en agressie problematieken. Tevens wordt er gewerkt met het boekje RET jezelf van Jan Verhulst. Neem voor meer informatie of een afspraak contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.