Cognitieve gedragstherapie is een al wat oudere therapiesoort die werkt met de cognitie oftewel "het denken" en het veranderen van het gedrag. In deze therapie vorm doen we een beroep op onze ratio, ons denkvermogen om moeilijke kwesties en problemen aan te pakken. Zoals de woorden cognitief (denken) en gedragstherapie al doen vermoeden wordt daarna een samenspel van denken en gedrag gebruikt. Alleen cognitieve therapie zou immers enkel over het denken gaan maar zou verder niet zoveel veranderen als je het in je gedrag niet kan toepassen of veranderen. 

Cognitieve gedragstherapie kijkt naar zogenaamd disfunctioneel gedrag en functioneel gedrag. Wat is helpend en wat is niet helpend voor de cliënt. Welke denk- en gedragspatronen veroorzaken de problemen en welke denk- en gedragspatronen zijn gezond en helpen iemand om een fijn en gelukkig leven te hebben. Na een uitgebreide intake worden problemen en probleemgebieden in kaart gebracht en wordt er structureel gewerkt aan de disfunctionele denkpatronen die leiden tot problematisch gedrag. In deze methodiek worden oefeningen aangeboden op zowel het denkniveau als op gedragsniveau om met nieuw of ander gedrag in de eigen omgeving te oefenen en te experimenteren. 

Minerva Counseling en Coaching maakt gebruik van interventies en methodieken uit de CGT (cognitieve gedragstherapie) als dit passend is bij de cliënt en zijn of haar hulpvraag. Wil je graag CGT? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.

0
0
0
s2sdefault