Emotional Focused Therapy is een therapie die is ontwikkeld door de Canadese therapeut Dr. Sue Johnson. Zij schreef hierover een boek: Hou me vast. Nadat zij veel koppels in haar spreekkamer had gehad voor relatietherapie kwam ze er achter dat zich altijd bepaalde patronen ontwikkelden die voor relatieproblemen zorgden. Ze is toen onderzoek gaan doen naar die patronen, hoe ze ontstonden, hoe ze tot uiting kwamen maar ook hoe je deze patronen aan kan pakken om verdere schade te voorkomen of te herstellen.

Relatietherapie bij relatieproblemen

Relatietherapie is misschien wel een van de lastige therapiesoorten waarbij de uitkomst vaak onzeker is. Gaat het nog wel lukken samen? Is er nog een gezamenlijke toekomst of scheiden hier de wegen? Relatieproblemen zorgen niet zelden voor diepe scheuren en barsten in de relatie. Koppels zijn de verbinding met elkaar verloren en alles wat ooit leuk en positief was is soms volledig verdwenen of vervangen door dagelijkse ergernissen, een gevoel van gemis en angst of er is sprake van voortdurende ruzies en (verbaal) geweld. 

Ruzie en Conflicten
Niet zelden verliezen koppels zich in eindeloos zich herhalende ruziepatronen. Ze blijven steken in het over en weer verwijten maken naar elkaar toe. Er komt geen eind aan. Of ze zwijgen elkaar dood, negeren elkaar of hebben het gevoel dat de een voortdurend zit te trekken en te duwen waarbij de ander enkel steeds verder in zijn of haar schulp terug trekt. Sue Johnson maakte onderscheid in de verschillende ruziepatronen en hoe deze aangepakt kunnen worden en bedacht hier een therapie voor.

Hechtingsproblemen als een deel van de oorzaak
Ze kwam er al snel achter dat de ruziepatronen ontstaan vanuit onvervulde behoeften die vaak terugpakken op oudere onvervulde behoeften vanuit de jeugd. De hechting die de partners als jonge kinderen met hun ouders hadden ervaren, speelde een duidelijke rol in hun huidige relaties en relatieproblemen. Oude vertrouwde maar vaak destructieve of disfunctionele patronen die in de jeugd waren ervaren of aangeleerd, werkten negatief door in de relaties van de koppels die vastliepen en wat misschien nog wel erger was, het werd ook weer overgedragen op hun kinderen. 

Generatie op generatie van relatieproblemen
Kinderen die opgroeien in een slecht huwelijk of slechte relatie van hun ouders, weten in eerste instantie niet beter dan dat het "normaal" is dat hun ouders zo met elkaar omgaan. De ruzies of spanningen thuis, vormen een dagelijks onderdeel van hun leven en ze leren niet hoe het is om op een normale manier een conflict of ruzie op te lossen of uit te praten. Ze leren dat schreeuwen, negeren, doodzwijgen of dreigen, normale omgangsvormen zijn. Als het kind ouder wordt en bij andere vriendjes of vriendinnen thuiskomen waar het wel vredig is dan pas, zien zij het verschil en gaan ze realiseren dat het niet normaal is. Helaas hebben ze dan vaak al een behoorlijke achterstand opgelopen in hun sociale vaardigheden door de problemen thuis. Ze nemen dit ongewild mee in hun eigen relaties later en treffen niet zelden een partner die ook te maken heeft gehad met problemen thuis. Immers vinden ze hierin herkenning in elkaar en kan het een gevoel van "gered worden" teweeg brengen. Hun voornemen om het anders te gaan doen later, strandt helaas vaak omdat ze eenvoudigweg niet geleerd hebben hoe "anders doen" er dan uit moet gaan zien en hoe je dat aanpakt.

Opnieuw beginnen en verbinden
Sue Johnson heeft een methodiek bedacht om dat gemis aan te pakken en partners te leren (opnieuw) met elkaar op een goede manier te verbinden. Dat is wat is EFT inhoudt en hen leert. Als therapeut heb ik de methodiek uitgewerkt in een partnerprogramma voor koppels die graag relatietherapie willen. Het leert je inzicht te krijgen in de ruziepatronen die je als koppel hanteert en hoe je deze kan doorbreken. Het biedt inzicht en educatie over de eigen hechtingsproblemen en hoe deze doorwerken in de huidige relatie en wat je hier aan kan doen om deze samen te overwinnen. Het is hard werken voor een koppel en het is een traject waarin je beiden wel gemotiveerd dient te zijn om er aan te willen werken. Dan is de kans op succes het grootst. 

Willen jullie relatietherapie? Neem dan gerust contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en leg me je vraag voor of maak een afspraak via 06-81354307.

0
0
0
s2sdefault