Stressklachten

Stress of spanningsklachten

Stress of spanningsklachten komen veel voor en we kennen er twee soorten van. Er is positieve stress en er is negatieve stress. Positieve stress is een gezonde spanning die we ervaren bij dingen we leuk of spannend vinden. Een a.s. huwelijk of een bevalling veroorzaakt vaak positieve stress evenals op vakantie gaan. We kunnen positieve stress ervaren bij een ritje in een achtbaan of als we er zojuist achter komen dat we de lotto getallen goed hebben. Positieve stress is op zich niet schadelijk mits het niet teveel op elkaar is. 

Negatieve stress
Negatieve stress is spanningen die we ervaren als het niet goed gaat met ons. Als we teveel werk hebben wat we in een korte tijd af moeten hebben dan ervaren we negatieve stress vooral als er deadlines zijn en het werk zit tegen. We ervaren ook negatieve stress als we onszelf te dik vinden, angst ervaren, depressief zijn of opzien tegen een verhuizing. Als we te maken krijgen met een overlijden, een ziekte, slecht nieuws, ruzie met een geliefde of een dierbare, scheiding, verlieservaringen etc. Alles wat we moeilijk vinden of niet leuk vinden, levert negatieve stress op. 

Op zich kunnen we aardig om gaan met stress. Een gezonde dosis spanning is niet erg zolang ze behapbaar blijft en we grip ervaren op onze situatie. Het wordt wel schadelijk als we het niet meer in de hand hebben. Als we ons overspoeld voelen door alles wat ons overkomt en waar we weinig controle over hebben. Onze psyche raakt dan overbelast en ons lichaam maakt dan in toenemende mate allerlei stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen zorgen er voor dat we in de actie modus komen. Het maakt ons gefocused, scherp en alert, klaar om te vechten of te vluchten wat een evolutionair overblijfsel is uit de oertijd echter bij over belasting of langdurige stress dan krijgt het negatieve effecten op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. 

Stress is te herkennen aan:

 • slechter slapen of juist heel veel slapen
 • oververmoeid en leeg voelen
 • prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
 • woede uitbarstingen, frustraties afreageren
 • onrustgevoelens, gejaagdheid
 • vergeetachtigheid, verstrooidheid
 • concentratie problemen
 • moeite met nadenken
 • hoge bloeddruk
 • hartkloppingen en benauwdheid
 • angst en paniekgevoelens
 • vreetbuien of juist niet willen eten
 • buikpijn, spijsverteringsklachten (diarree/obstipatie)
 • hoofdpijn, nekpijn of schouder/rug pijn
 • pijn in gewrichten en spieren

 
Psychisch lijden
Bij stress nemen onze onrust gevoelens toe. Als het mis gaat met onze stresslevels dan kunnen we gaan piekeren en tobben. We krijgen last van allerlei spanningsklachten zoals het niet meer goed kunnen onthouden van dingen. We raken onze focus kwijt. Het concentreren op taken wordt steeds moeizamer en op den duur raken we uitgeput. 


Overspannenheid
Als de stress langdurig wordt dan kunnen we overspannen raken. Zoals een boog die te lang gespannen blijft, kan de psyche die spanning op den duur niet meer aan. Er "knapt" iets van binnen. Mensen beschrijven het letterlijk zo. Overspannenheid kan met een aantal weken rust weer teruggebracht worden naar een normaal niveau. U zult wel uw leefwijze aan dienen te passen om te voorkomen dat het weer zo ver komt. Een goede balans tussen spanning en ontspanning is een belangrijke factor om overspannenheid te voorkomen in de toekomst.

Burn-out
Een overtreffende trap van overspannenheid is burn-out. Dit treft doorgaans mensen die hier gevoelig voor zijn zoals perfectionisten, mensen die heel loyaal zijn aan hun werk of aan anderen. Ze zijn vaak heel gemotiveerde en betrokken mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Het zijn mensen die graag presteren en het zijn echte vechters. Ze "moeten" van alles van zichzelf totdat de dag komt dat ze niets meer kunnen. De accu is leeg. Er is geen energie meer over. Dit gebeurt vooral als er erg hard gewerkt wordt waarbij ze er nog maar weinig voor terugkrijgen qua goede gevoelens. 

Behandeling van stress
Het zal duidelijk zijn dat alle drie de stress aandoeningen een eigen aanpak vragen waarbij er goed gekeken wordt naar de oorzaak en het ontstaan van de stresssituatie. Er wordt tevens gekeken naar de situatie, de omstandigheden, de levensgebieden en de persoonlijkheid van de cliënt. Minerva Counseling biedt het Hulp bij Stress Pakket 
aan. Neem voor hulp of meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.0
0
0
s2smodern