Rond het veertigste levensjaar van een vrouw begint er vaak al wat te veranderen in de hormonale cyclus van de vrouw. De menstruatie kan plotseling een keer haperen of juist korter op elkaar komen. Het vloeien kan heviger worden, langduriger en je kan allerlei andere veranderingen gaan merken in je lichaam. Je huid wordt droger, de vagina kan stroever worden bij het vrijen doordat de slijmvliezen wat minder goed gaan werken en ook psychisch kan er een hoop veranderen. Waar herken je de eerste signalen aan?

Opvliegers en zweetaanvallen 

De menopauze kondigt zich vaak aan met veranderingen in de cyclus. Tevens kan je opvliegers krijgen en nachtelijke zweetaanvallen. De opvliegers kenmerken zich door plotselinge toename van een gevoel van warmte en hitte, vaak het meest gevoeld in de romp, de hals en het gezicht. Je hebt het gevoel dat je rood wordt en niet zelden parelen er zweetdruppels van je gezicht. Je denkt dat iedereen het kan zien, wat gelukkig vaak niet zo is. De zweetaanvallen die vooral in de nacht kunnen plaatsvinden verstoren vaak het slaappatroon. Door het slechter slapen tijdens de overgangsfase kan je behoorlijk last krijgen van slaapgebrek. De warmte aanvallen worden veroorzaakt door de schommelingen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Ze nemen af en dat maakt dat de lichaamsthermostaat behoorlijk van slag kan zijn.

Slaapgebrek en prikkelbaarheid
Door het slechter slapen gebeurt het dat je heel moe opstaat en dat je last krijgt van ernstige vermoeidheid en stress. Immers als je slecht slaapt dan heeft met name je psyche onvoldoende rust gehad. Ook is de diepte van de slaap dan niet diep genoeg geweest of heb je de droomfasen (REM slaap) overgeslagen wat de verwerking van dagelijkse gebeurtenissen belemmert. Hierdoor kan je prikkelbaar worden en het gevoel krijgen dat je overbelast raakt. Dat je nooit eens lekker uitgerust wakker wordt. Het kan maken dat je kortaf gaat reageren, moeite hebt met het concentreren op taken of werkzaamheden en dat je weinig meer kan hebben van je collega's of gezinsleden. Het werken buitenshuis kan als een toenemende belasting worden ervaren.

Stress, seksualiteit en relatie
Tijdens de overgang en menopauze ervaren vrouwen vaak ook meer stress. Niet zelden is er in deze fase ook vaker sprake van een scheiding. De midlife crisis kan toeslaan zowel bij de man als de vrouw waarbij de balans wordt opgemaakt en de relatie als onbevredigend wordt ervaren. Zeker als de kinderen groter zijn, sterk puberen en de seksualiteit afneemt onder invloed van verminderde hormoonproductie dan kan dit grote gevolgen hebben voor de relatie. De fase van evalueren is aangebroken en tegenwoordig is men rond het 40ste jaar zo ongeveer op de helft van het leven en gaat men de balans opmaken voor de tweede helft. Wil je zo nog verder? Met deze partner? Niet zelden zijn er ernstige twijfels over de partner, zeker als de partner niet echt begripvol of meelevend is als het gaat om de menopauzale stress die een vrouw ervaart. De man kan het lang niet altijd goed aan of heeft er weinig tot geen begrip voor en wilt er liever niet mee geconfronteerd worden. 


Scheiding of nieuwe relatie
Sommige vrouwen krijgen te maken met een scheiding in deze fase of hebben een scheiding achter de rug. Sommigen kiezen voor een nieuwe relatie, andere vrouwen blijven liever alleen na alles wat ze hebben meegemaakt. Zeker als de seksdrive is verminderd en de angst voor het alleen zijn is verdwenen, dan kiezen veel vrouwen voor een leven waarbij er geen behoefte meer is aan een partner. De zorgbehoefte is afgenomen en ze willen, als de kinderen het huis uit zijn, geen partner meer om "voor te zorgen". De behoefte naar een gelijkwaardige relatie waar er meer een gevoel van een "maatje zijn" is kan dan wel voldoening geven maar lukt niet altijd. 

Angst, paniek, depressie
Veel vrouwen hebben rond de menopauze hun emmertje aardig vol zitten. Zij krijgen in de menopauze plotseling te maken met ernstige psychische klachten. Ze kunnen veel angst ervaren, paniekaanvallen krijgen of in een depressie belanden. Vaak hebben ze dan al het nodige mee gemaakt zoals moeilijkheden in de jeugd, verlieservaringen van geliefden of dierbaren of is er sprake (geweest) van relatie problemen of huiselijk geweld. Ook een ernstige ziekte in de familie of bij henzelf (denk aan hartaanvallen of kanker) kunnen er flink in hakken in deze periode waardoor ze verlies van controle ervaren en hierdoor psychische klachten ontwikkelen. Het gevoel van machteloos zijn en weinig grip ervaren maakt dat ze vatbaarder worden voor psychische klachten. Dit in combinatie met allerlei vage lichamelijke klachten door de overgang kan angst opwekken.

Hulp bij psychische klachten
Hulp om deze moeilijke psychische fase door te komen is voor veel vrouwen wenselijk. Als je lijdt onder angst of stress of midden in een scheidingssituatie zit kan je daar erg veel last van hebben en het leven moeilijk maken om door te leven. Zeker als het vooruitzicht van ouderdom, gebreken en alleen zijn, als een doembeeld zich opdringt. 

Antidepressiva, angstremmers en kalmeringsmiddelen
Vaak zie je dat er in deze fase in toenemende mate steeds meer psychologische medicatie wordt geslikt. Vrouwen zoeken hun heil in pillen en andere werkzame middelen en de verkoop van antidepressiva, angstremmers, hormoonpreparaten, vitamine of mineralen supplementen, doen goede zaken in deze periode. Vaak hebben ze maar een tijdelijk werking en soms geen effect. Antidepressiva en angstremmers helpen wel de onrustgevoelens te verminderen maar kunnen verslavend werken en zijn dan weer moeilijk af te bouwen. Daarbij is er een risico op afvlakking van het gevoelsleven en vermindering van de seksdrive. Vitaminen als B12, D en de mineralen ijzer, kalium en magnesium kunnen bij een goed gedoseerde aanvulling (na gebleken tekorten) wel helpend zijn om zich psychisch wat beter te voelen. 

Hormoonbehandelingen
Hormoonbehandelingen geven soms betere resultaten maar stellen het onvermijdelijke uit. Toch kan het voor sommige vrouwen helpend zijn om zich staande te houden tijdens de overgang. Als het lijden zo erg wordt dat er zulke forse lichamelijke en psychische problemen ontstaan dat normaal functioneren niet meer lukt, dan is een hormoonbehandeling te overwegen. Hiervoor dien je bij een gynaecoloog te zijn. De beste gynaecologen op het gebied van overgang en menopauze vindt men vaak bij speciale vrouwenklinieken die hierin gespecialiseerd zijn. 

Psychosociale hulp en leefstijlcoaching
Psychosociale hulp en begeleiding is aan te raden voor vrouwen in de overgang en menopauze die erg lijden onder hun psychische klachten. Dit om oude nare ervaringen goed te verwerken en een andere focus te krijgen op de nieuwe levensfase die aanbreekt. Het leren omgaan met slaaptekort, stress en stemmingswisselingen is aan te raden. Het begeleiden bij rouw en verliesverwerking omtrent overlijden, scheiding of baanverlies in deze periode is zeker helpend om er goed doorheen te komen. Er niet alleen voor staan en een stukje nieuwe invulling en zingeving ervaren in de tweede helft van het leven is meer dan prettig. Verder kan een stuk leefstijlcoaching ondersteunend werken voor een gezond lichaam en leven. Dit werkt preventief als het gaat om het voorkomen van klachten.  Psychosociale begeleiding door een counseling en coaching kan Minerva Counseling je zeker bieden!

 Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.