Een interessant artikel deze week in Newsweek magazine. Covid19 zou een toename in hersenaandoeningen kunnen veroorzaken waaronder dementie, psychose, chronische vermoeidheid en Alzheimer.

Impact op de psyche

Vanuit Wuhan kwamen in januari berichten dat mensen twee zintuigen verloren hadden, nl. hun reuk en smaakvermogen. Een ander alarmerend bericht volgt. Een jonge moeder die in quarantaine moest kon het ‘niets schelen’ dat ze gescheiden werd van haar kinderen. Verlies van reuk, emotionele onthechting en verschillende cognitieve stoornissen zoals trillingen, extreme vermoeidheid, fantoomgeuren, duizeligheid, snel overprikkeld zijn, verwarring en ‘brain fog’ lijken steeds vaker voor te komen bij mensen die covid19 hebben gehad. De neurologische complicaties worden in 36% van de gevallen vastgesteld en in 45% bij de ernstige gevallen.

Extreme vermoeidheid na Covid19
De extreme vermoeidheid die sommige mensen nog lang houden lijkt op de vermoeidheid zoals deze bekend is bij ME; myalgische encefalomyelitis ook wel vermoeidheidssyndroom genoemd. Mensen met deze langdurige covid klachten blijven nog maandenlang erg vermoeid. Ze kunnen maar een activiteit per dag aan en zijn daarna uitgeput of uitgeblust. Ze zijn nauwelijks belastbaar en re-integreren heel traag. Hun normale leven is volledig verdwenen en sommigen voelen zich heel beperkt omdat ze nog maar een fractie zijn van wie ze waren. Dat is frustrerend en ontmoedigend. 

Niet alleen de longen maar ook de hersenen
Het lijkt er op dat Covid19 meer is dan alleen een longaandoening die ernstige complicaties kan geven zoals een dubbele longontsteking. Ook de hersenen kunnen behoorlijk worden aangetast door dit virus. Aangezien heel het lichaam aangestuurd wordt door de hersenen, is de impact enorm. Niet alleen op de psyche en het psychisch functioneren maar evengoed ook op het lichaam en de fysieke belastbaarheid van iemand. De symptomen die Covid19 geeft op het brein doen mij als therapeut denken aan de symptomen die ik ook regelmatig aantref bij mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). De oververmoeidheid, sneller overprikkeld zijn, duizeligheid, verwarring en brain fog, zie je namelijk ook bij NAH terug.

Nieuwsuur heeft een interessante docu gemaakt n.a.v. Amsterdams onderzoek.

 

 

0
0
0
s2sdefault