'Music was my first love... at it will be my last' zingt John Miles en het is begrijpelijk waarom hij muziek zo kan waarderen want muziek heeft een positieve invloed op je stemming en je brein. Het beïnvloedt onze gevoelens, kan je emotioneren of juist helpen om iets zonder woorden over te brengen.

Het positieve effect van muziek

Je kent het vast wel, je bent een film aan het kijken en de muziek maakt een toch al mooi moment nog mooier, nog dramatischer. Tranen springen je in de ogen. Of je staat op een festival en je gaat helemaal los op een stevig nummer van je favoriete band, wow wat voel je je goed nu!

Muziek beïnvloedt je stemming
Muziek doet veel met ons brein. Het kan zelfs therapeutisch werken. Het zorgt er voor dat als je lekker naar muziek zit te luisteren of met muziek bezig bent dat er dopamine (een geluksstofje in het brein) aangemaakt wordt. Muziek met een sterke beat kan je hersengolven beïnvloeden en je in een andere staat brengen. Denk maar aan autorijden met een snel nummer aan, je rijdt automatisch harder maar ook kan hele relaxte muziek je in een meditatieve staat brengen en je hartslag en ademhaling kalmeren. Een top 10 van ontspannende muziek vind je hier; Top 10 ontspannende muziek.

Studeren of werken met muziek aan
Muziek kan gebruikt worden om je beter te helpen studeren of focussen. Het kan maken dat je brein ontspant waardoor je lekker geconcentreerd kan werken en geen last van afleiding hebt. Andere geluiden kunnen soms als storend ervaren worden en een stilte kan eenzaamheid oproepen. Muziek kan je dan helpen om je prettiger te voelen terwijl je met aandacht bezig bent met je werk of een project.

Muziek als helend middel
Soms lukt het je niet om dingen onder woorden te brengen of krijg je het verdriet wat zich vastgezet heeft niet los. Een muzieknummer kan je dan helpen om bij die gevoelens te komen of misschien is er net dat ene nummer dat precies verwoord hoe jij je voelt. Je voelt je dan minder alleen want er zijn kennelijk meer mensen die deze gevoelens kennen of doorgemaakt hebben. Muziek kan zo troostend werken en helpen bij de verwerking van moeilijke levenssituaties of crisissen. Het kan je moed geven of net dat zetje geven om iets te doen dat je anders niet zou durven of aanpakken. 

Muziek helpt stress te verlagen
Inmiddels is uit onderzoek bekend dat muziek je brein helpt om stress te verminderen. Of je nou muziek luistert of zelf een instrument bespeelt. Of je nou zingt of aan het dansen bent. Heb je veel stress? Doe dan vooral iets met muziek. En combineer je het samen met bijvoorbeeld sporten en bewegen dan heb je een dubbel effect want bewegen helpt ook stress te verlagen. Dus hup die oortjes in en een leuke afspeellijst aanzetten terwijl je buiten aan het hardlopen of fietsen bent. 

Maak een afspeellijst of nog beter, maak er meer! 
Ik heb op Spotify meerdere afspeellijsten gemaakt naar gelang mijn stemming of waar ik ze voor kan gebruiken. In de auto heb ik bijvoorbeeld liever een beetje uptempo muziek vooral als ik lange stukken moet rijden. Dat houdt me goedgemutst en alert. En waar ik helemaal blij van word is mijn 'Happy Music' afspeellijst. Dit zijn nummers waar ik altijd een goed gevoel van krijg. Misschien werkt het ook jou?

Nu met de Corona tijd waarin veel dingen niet kunnen of beperkt zijn is muziek gelukkig nog volop aanwezig en beschikbaar in ons leven. Doe er je voordeel mee!

 

0
0
0
s2sdefault