Kan je een scheiding nog voorkomen? Hoe groot is het risico op een scheiding en wanneer ga je nu scheiden? Allemaal vragen waar je mee zit als je relatie misschien niet meer zo lekker gaat of wanneer je de juiste keuze probeert te maken tussen scheiden of blijven.

Maakt scheiden gelukkiger?

Dat is nog maar de vraag. Of scheiden je gelukkiger maakt. Je ziet vaak tijdens en ook na een scheiding nog steeds problemen ontstaan. Een scheiding kan iets oplossen zoals bijvoorbeeld niet meer hoeven samen te leven met iemand die voortdurend dronken is of je slecht behandelt maar ook daarna kan het problemen geven als je nog met die persoon te maken hebt vanwege de kinderen. Sommige mensen zijn opgelucht dat ze gescheiden zijn en eindelijk vrij zijn van de problemen maar heel regelmatig kom ik gescheiden mensen tegen die er spijt van hebben, dat ze gescheiden zijn. Dat ze niet eerder om hulp hadden gevraagd omdat daarmee de relatiebreuk voorkomen had kunnen worden. Mensen die erg verdrietig zijn om al het leed en de pijn die ze elkaar hebben en daarmee ook zichzelf hebben aangedaan, dat het gezin uit elkaar is gevallen en dat er eigenlijk nooit constructief aan de problemen is gewerkt samen.

Wanneer is je huwelijk of relatie niet meer te redden?
Mijn ervaring als relatietherapeut is dat het niet meer te redden is als men elkaar zo vaak zo diep gekwetst heeft waarbij er zoveel wantrouwen en afkeer van elkaar is ontstaan dat beiden of een van beiden niet meer bereid is om nog te werken aan de relatie om het goed te maken. Alles wat dan gezegd wordt, wordt verkeerd opgevat, verkeerd uitgelegd ook tijdens de fase van relatietherapie. Men blijft heftig en emotioneel op de partner reageren ook bij de pogingen om normaal tot de oplossing van conflicten te komen. Er heerst een sfeer van oorlog en enkel nog redeneren vanuit het eigen gelijk of de eigen behoefte. Er is geen of weinig oog meer voor de behoefte of het standpunt van de ander.

Vreemdgaan en scheiden?
Een andere reden wanneer een relatie niet meer te redden is, is als een van de partners al een ander heeft en besloten heeft om hiermee verder te gaan. Soms wordt dit niet eerlijk gezegd uit angst voor escalatie of gezichtsverlies, immers ben je dan degene die ontrouw is geweest en dat is meestal niet zo'n leuke 'rol' ten opzichte van je familie, vrienden en kennissen, zelfs al was de eigen relatie allang niet meer dat wat het moest zijn en deed je partner er ook nog maar weinig moeite voor. Vreemdgaan hoeft trouwens niet het einde van een relatie te betekenen want veel koppels komen hier wel weer overheen en maken hun relatie beter en sterker als daarvoor. 

Relatiepatronen bepalen of je scheidt of niet
De manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je met elkaar omgaat bij een ruzie of conflict, bepaalt of je bij elkaar blijft of niet. Relatiepatronen noem ik deze altijd. Patronen van gedrag van het koppel. Hoe benaderen ze elkaar, hoe praten ze over elkaar, hoe praten ze met elkaar en hoe lossen ze hun problemen op? Relatiepatronen kan je veranderen en dat is hard werken samen. Maar het kan wel! Veel koppels zijn veel beter uit relatietherapie gekomen nadat ze op een punt van scheiden hebben gestaan. Ze kregen meer inzicht in zichzelf en elkaar, weten beter om te gaan met conflicten of ruzies zonder dat het escaleert, kunnen elkaars behoeften zien en vervullen en houden daardoor meer rekening met elkaar. Andere relatiepatronen.. daar gaat relatietherapie over; leren anders met elkaar om te gaan als het spannend wordt of behoeften verschillen.

Wat verhoogt de kans op een scheiding?
Kijk hieronder voor een goede uitleg wat kans verhogend werkt bij een koppel om te scheiden. Het hoeft niet.. maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Wil je meer informatie over relatietherapie of wil je graag een afspraak maken, neem dan gerust contact met mij op. 

0
0
0
s2sdefault