Vandaag ging de campagne Stop geweld tegen Vrouwen van start. Een goed initiatief om hier aandacht voor te vragen want wereldwijd worden nog steeds 1 op 3 vrouwen slachtoffer van geweld. Dat is veel.. veel te veel!

Geweld, Seksueel Misbruik, PTSS

De coronacrisis maakt het er niet beter op. Geweld achter de voordeur gebeurt vaker door oplopende stress en het verplicht vaker samen zijn. Er zijn minder 'escape routes' voor vrouwen die te maken hebben met geweld. In 2019 hadden 243 miljoen vrouwen te maken met geweld of seksueel misbruik. Ik vrees dat het aantal in 2020 enkel nog oploopt. Om geweld tegen vrouwen te stoppen is een van de belangrijkste maatregelen dat vrouwen economisch onafhankelijk kunnen zijn. Als ze op financieel op eigen benen kunnen staan en niet meer afhankelijk hoeven zijn van mannen dan zal dat enorm schelen.

Uit de geweldsspiraal stappen
Toch is het voor veel vrouwen niet makkelijk om uit een situatie van huiselijk geweld te stappen. De angst werkt verlammend want waar kan je heen? Hoe moet je jezelf financieel onafhankelijk maken? Wat gaat 'hij' doen als je weggaat? Hoe gevaarlijk blijft de situatie als je zegt dat je wilt scheiden? Is er risico op een geweldstoename? Ben je wel veilig? Zeker als je kinderen hebt is het nog moeilijker om zomaar 'even' weg te gaan. Misschien loop je wel risico op eerwraak? Of word je gestalkt en bedreigd door je ex? Het vergt moed en kracht om uit de geweldsspiraal te stappen.. enorm veel kracht en moed.

Aandacht voor geweld tegen vrouwen maar wat daarna? Als je eenmaal uit die situatie bent gestapt. Als de dreiging of het geweld weg is? Dan komt vaak de verwerking. Als je jarenlang in angst hebt geleefd, bang bent geweest voor je vader of partner, voor je broer of voor je familie, daar stap je vaak niet zomaar over heen. Het kan zijn dat je last krijgt van nachtmerries, concentratieproblemen, angst of paniekaanvallen, snel getriggerd bent, vergeetachtig etc. PTSS komt vaak voor bij vrouwen die te maken hebben gehad met geweld of seksueel misbruik.

Hulp en begeleiding bij trauma en PTSS
Als therapeut help ik regelmatig vrouwen met het verwerken van een verleden waar geweld of misbruik is voorgekomen. Buiten de counselingsgesprekken, zet ik EMDR in om trauma's goed te verwerken. Hulp en begeleiding na geweld is belangrijk om die moeilijke periode echt achter je te laten en er beter uit te komen zodat er weer een toekomst voor je is. Neem contact met mij op voor hulp of meer informatie via het contactformulier.O
range the world en teken de petitie Stop geweld tegen vrouwen. #stopgeweldtegenvrouwen #orangetheworld

0
0
0
s2sdefault