Goed ruziemaken is nog niet zo makkelijk. Toch is het belangrijk want jij bent het voorbeeld als ouder voor je kind.. dat heeft grote invloed op hoe ze later zelf in een relatie staan. 

Praten over emoties en gevoelens

Je partner uitschelden, bedreigen of intimideren is niet de manier om een conflict op te lossen. Ook helpt het niet om spullen kapot te gooien, elkaar (fysiek) aan te vallen of zwart te maken ten opzichte van de kinderen. Maar als je je partner regelmatig deze behandeling geeft, dan leer je je kinderen dat het oké is om je zo naar je partner toe te gedragen. Ze nemen jouw voorbeeld mee in hun eigen relatie en behandelen hun partner op dezelfde manier als dat ze het zelf thuis gezien en geleerd hebben. Dit is de reden dat huiselijk geweld van generatie op generatie wordt overgedragen. 

Conflictvaardigheden aanleren
Je kan immers niets leren als je het niet geleerd wordt. Conflictvaardigheden zoals hoe je een ruzie oplost, dingen met elkaar bespreekt of uitpraat, probeert er samen uit te komen op een manier die uiteindelijk voor beiden helpend is, zijn vaardigheden die je thuis aangeleerd krijgt. Dit kijk je als kind af van je ouders en oefen je vaak in de relatie met broers of zussen. Je staat een stuk sterker in je leven als je hierin geoefend bent waarbij je zuinig op jezelf bent maar ook zuinig op de relatie met de ander. Die balans vinden is zo makkelijk nog niet. Vooral niet als je kwaad wordt. 

Emotie versus Ratio
Immers als je kwaad wordt dan schiet je al makkelijk in het emotioneel breindeel. Het rationeel breindeel, wat evolutionair gezien jonger is dan het emotioneel breindeel, wordt naarmate de emoties en gevoelens heftiger worden, steeds verder uit functie gedrukt. Het emotioneel breindeel is namelijk ouder en daarom sterker en laat een heel scala aan stresshormonen los via je bloedbaan waardoor je in de vecht/vlucht modus terecht komt. Zie dat oude systeem dan nog maar eens met je ratio beheersbaar te houden. Dat is heel moeilijk zo niet, onmogelijk.

Jong geleerd is oud gedaan
Het wordt nog lastiger als je vroeger thuis nooit echt hebt geleerd om je gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Je hebt er dan eenvoudig weg de woorden niet voor. Je klapt dicht of weet niet meer wat je kan zeggen. Je stikt alleen in de emoties die als een razende door je hoofd en lijf razen maar krijgt het niet meer geuit. Misschien vind je ze wel heel spannend en durf je ze niet te benoemen. Sommige mensen denken dat als ze zich kwetsbaar opstellen dat het enkel gevaar oplevert omdat mensen je dan met je kwetsbaarheid 'kunnen terugpakken'. Sommige mensen voelen zich totaal overrompeld als een ander heftige emoties of gevoelens laat zien. Vinden dat heel bedreigend of voelen zich machteloos en weten er niet goed mee om te gaan.

Wat kan je er aan doen?
Mocht je merken dat je helemaal geblokkeerd raakt bij ruzie of conflicten of je hebt moeite om jezelf te uiten, dan kan je daar wel iets aan doen. Je kan het leren! Dat wat je vroeger niet geleerd hebt kan je alsnog aanleren via een methodiek die je helpt dit in stapjes onder de knie te krijgen. Als relatietherapeut gebruik ik regelmatig de methodiek verbindend communiceren, waarmee ik mensen help om beter om te gaan met het uiten van zichzelf in moeilijke conflict situaties. Deze methodiek geeft handzame tools waarmee iedereen kan leren om beter met conflicten om te gaan. Neem contact met mij op als je hier interesse in hebt.

0
0
0
s2sdefault