Een presentatie of pitch geven is voor veel mensen spannend. Wat kan je er aan doen om jezelf er goed op voor te bereiden?  

Voorbereiden van je pitch of presentatie

De volgende 8 vragen helpen je in je pitch of presentatie. 

  1. Stel jezelf voor. Je begint met jezelf voor te stellen. De "Wie" vraag wordt hiermee beantwoord. Wie ben je, wat doe je. Maak er een kort verhaaltje van wat goed loopt en waarbij mensen een beeld krijgen van jou als persoon. Vertel gerust iets leuks over jezelf, dat maakt het wat levendiger.

  2. Wat is het doel? In je pitch of presentatie hoort je doel duidelijk en helder te zijn. Wat wil je bereiken bij die ander? Probeer je verhaal kort en bondig te houden.

  3. Gebruik je lichaam in je voordeel. Ga niet in een gesloten houding staan (armen over elkaar) maar gebruik je armen en handen om ondersteunende gebaren te maken die je woorden kracht bij zetten. Het maakt je verhaal levendiger en je komt betrokken over. Alleen je handen bewegen komt eerder nerveus over dus gebruik je armen en desnoods je benen door te lopen op de ruimte die je hebt.

  4. Je stem gebruiken. Een monotoon verhaal klinkt saai en luisteraars zullen al snel afhaken. Met je stem spelen door woorden te benadrukken of door met je stem omhoog of omlaag te gaan maakt het leuker om naar te luisteren. Ook is het volume belangrijk. Zacht praten of binnensmonds praten is niet helpend om jezelf op de kaart te zetten.

  5. Gebruik als het kan iets visueels. Dat kan je doen door beeldspraak en metaforen te gebruiken die de fantasie van de toehoorder prikkelen maar je kan als de situatie zich daartoe leent ook een presentatievorm gebruiken door digitale middelen of een product wat je kan laten proeven, zien of demonstreren.

  6. Spreektempo. Denk aan je spreektempo. Als je ratelt kunnen mensen je niet volgen en als je te langzaam praat wordt het een saai verhaal waarvan mensen zouden willen dat ze je door konden spoelen. Een rustig en goed verstaanbaar spreektempo is een aanrader.

  7. Stress verminderen. Als je veel last van stress hebt, krijg je beweegdrang. Je lichaam hoopt spanning op. Gebruik die beweegdrang door stress te kanaliseren. Voordat je een podium omgaat, spring een paar keer of schud je handen los. Loop op het podium wat heen en weer om meer contact met je publiek te maken en gebruik weer die armen en handen om gebaren mee te maken die je verhaal ondersteunen. Een paar diepe ademhalingen voordat je begint maken je ook wat rustiger.

  8. Je verzoek doen. Tenslotte is het belangrijk dat het voor de toehoorder kristalhelder is wat je verzoek is of wat je van hem of haar wilt. Wat je zoekt of nodig hebt. Maak een mooie afsluiter zodat het blijft hangen. 


Ik heb al vaker mensen geholpen met spreekangst of stress voor een pitch of presentatie. Superleuk om te doen omdat je vaak snel resultaat kan boeken zoals onderstaande jongeman mij schreef na 3 sessies:

"Gisteren ging de pitch heel goed! Ze vonden dat ik makkelijk kon praten en zelfvertrouwen had. Ik ben vandaag al door twee verschillende bedrijven gebeld. Heel erg bedankt voor je hulp!"


Een andere cliënt schreef onlangs: "Het ging HEEL goed gisteren. Echt super. Ik stond er plotseling alleen voor en ondanks dat ik dat heel spannend vond ging het goed, toen ik eenmaal begonnen was. Ik was heel ontspannen, relaxed en kon echt mezelf zijn. Het smaakt nu zelfs naar meer ;). Ik vind het nu zelfs wel leuk om zoiets vaker te gaan doen."

Wil je ook hulp of begeleiding ter voorbereiding op een pitch of presentatie of vind je spreken met anderen of in een groep heel spannend, dan neem gerust contact met mij op. 

0
0
0
s2sdefault