Het is bijna weer moederdag. Een keer per jaar zetten we moeders in het zonnetje en staan we even stil bij moederschap. Misschien moet jij je moeder wel missen? Dan is een moederdag extra confronterend..

De herinnering levend houden

Je moeder moeten missen, misschien is ze wel onlangs gestorven door het Coronavirus of misschien ben je haar al eerder verloren. Heeft ze veel voor je betekend? Wat was haar rol in jouw leven? Wat heeft ze je geleerd en wat heb je van haar overgenomen? Wat zou je haar nog graag willen vertellen? 

Heel vaak als we iemand moeten missen dan willen we de herinnering levend houden. Dit kan zelfs zo sterk zijn dat we niet willen stoppen met rouwen om het verlies. Immers als je zou stoppen met rouwen dan zou dat bijna als verraad voelen. Dat je zomaar doorgaat met leven, dat kan toch niet?! Kan je haar stem nog horen in je hoofd? Weet je nog hoe deze klonk? Sommige herinneringen gaan nooit meer verloren en dat is vaak maar goed ook. 

Hoe was de band?
Een moeder is meestal de eerste hechtingsfiguur voor een kind. Ze heeft een super belangrijke rol als het gaat om haar kindje en dat het veilig en vertrouwd kan opgroeien. Dat het kind later vol zelfvertrouwen de wereld in durft te stappen.. of niet.. Werken aan de moeder kind band is letterlijk van levensbelang. 

Moederdag vieren of gedenken?
Als je zelf moeder bent geworden dan verandert er veel voor je. Je hebt een andere rol gekregen, meer verantwoordelijkheid en een jong gezin kan een hele opgave zijn zeker als je dit combineert met een baan en daarbij ook nog tijd en energie wilt overhouden voor jezelf en je partner. Die laatste twee schieten er nog wel eens bij in. Misschien wil je graag moeder zijn maar kan het niet, lukt het niet.. heb je een kindje verloren of kan je geen geschikte partner vinden. Moederdag kan allerlei gevoelens bij een vrouw oproepen. 

Ik hoop dat je moederdag kan vieren zoals jij het graag hebt. Misschien wel met een ontbijtje op bed en een schattige macaroni ketting of een prachtige tekening van je kroost. Misschien lukt dat niet en moet je er tranen om laten en is het voor jou een moeilijke dag, in dat geval wens ik je sterkte en als je een kindje in de hemel hebt dan hoop ik dat je je toch een beetje moeder kan voelen hier op aarde. En als je je moeder niet meer bij je hebt om het samen mee te vieren dan hoop ik dat je haar gedenken met een traan en een lach, koop een mooie bos bloemen voor jezelf en voor haar.. de komende moederdag. 

0
0
0
s2sdefault