Hoe ga je om met iemand die zelfmoordgedachten heeft? Het is niet het makkelijkste onderwerp wat je kan bespreken. Veel mensen (waaronder ikzelf in het verleden), vinden dat erg spannend en zelfs veel hulpverleners hebben hier moeite mee. Het is juist heel belangrijk om het onderwerp niet te vermijden maar met open vizier bespreekbaar te maken

Je niet gehoord voelen

Iemand met zelfmoordgedachten heeft het moeilijk. Je hebt die gedachten niet zomaar. Ze komen ook niet in een paar dagen tijd opzetten, vaak kennen ze een lange voorgeschiedenis en komt er een moment dat het iemand allemaal teveel wordt. Dat de spreekwoordelijke emmer overloopt. Dat kan al op jonge leeftijd gebeuren maar het kan ook pas gebeuren als je ouder bent en al wat tegenslagen te verwerken hebt gekregen. 

Zelfmoord of suïcidale gedachten hebben
Heel vaak is het voor iemand die deze gedachten heeft al heel moeilijk om ze onder woorden te brengen. De woorden er voor te vinden maar ook om het uit te spreken. Eerlijk te zeggen dat je dit soort gedachten hebt. Er komt schaamte bij. Mensen zeggen dan: "ik voel me ellendig en ik weet dat ik dit niet zou moeten/mogen denken maar ik voel het toch zo". Ze willen vaak een ander niet belasten met hun gedachten of de ander niet van streek maken. Ze voelen zich tot last of teveel dus ze houden het maar voor zich en worstelen er alleen mee. Hopende dat het 'vanzelf' weer over gaat. 

Je hebt nog zoveel om voor te leven
Dit is een reactie die mensen vaak krijgen als ze het toch proberen bespreekbaar te maken. Hoe waar zo'n opmerking misschien ook is, die ander voelt het niet zo. Het helpt niet om het te weerleggen of ontkennen. De ander zal zich niet begrepen voelen en mogelijk dichtklappen. Je bent hem of haar kwijt in je gesprek. Wellicht zal hij of zij jou niet meer in vertrouwen nemen omdat ze zich niet gehoord voelen. Het heeft immers geen zin om te vertellen waar je mee zit als de ander je enkel wilt overtuigen van het tegendeel.

Wat kan je dan wel zeggen of doen?
Heel belangrijk is dat je empathie toont. Dat is vaak nog moeilijker dan het lijkt. Meelevendheid is meevoelen met die ander en niet de discussie aan gaan of proberen de ander van jouw standpunt te overtuigen. Bekijk dit filmpje en kijk eens of je empathisch of sympathisch reageert. Met iemand meeleven is belangrijk om iemand met zelfmoordgedachten bij te staan. Probeer er op door te vragen, iemand te helpen om gevoelens te uiten, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt. Het is vaak heel opluchtend voor mensen om er eens met iemand over te kunnen praten. Soms ben je de enige met wie dat kan of die vertrouwd genoeg voelt. 

113 Zelfmoordpreventie; de online training
Er is sinds kort een 113 zelfmoordpreventie online training (113 is de site voor mensen met zelfmoordgedachten) die je kan doen om jezelf te leren hoe je beter om kan gaan met iemand met zelfmoordgedachten. Heb je hiermee te maken? Misschien geeft het je handvatten voor een gesprek. De training biedt informatie in de vorm van tekst, animaties en video’s. Iedere les bestaat daarnaast uit een aantal oefeningen. De training wordt afgesloten met tien vragen zodat je zelf kunt toetsen of alles helder is geweest. Zo niet, dan doe je een vraag gewoon opnieuw. Je hebt de training behaald als je acht of meer vragen goed hebt. Na afronding van de toets, krijg je een certificaat via de mail.

Practise what you preach
Ik heb 'm zelf ook gedaan. Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik hiervoor getraind werd als counselor (2013) en een opfrisser vond ik wel een aanrader. Zijn er nog nieuwe inzichten? Wat doe ik zelf en wat kan ik verbeteren? Altijd goed om te weten. Ik vond het fijn om mijn kennis en ervaring te verbreden en te toetsen. Doe jij 'm ook? Durf je het aan?

0
0
0
s2sdefault