Okee ik geef het ruiterlijk toe.. ik praat regelmatig tegen mijn navigatiesysteem. En wat ik dan zeg.. zegt iets over mij. Niets menselijks is mij vreemd. Dit is even geen serieus blogje over relatieproblemen of andere psychische klachten maar een gewoon menselijk blogje over een gekke gewoonte van mijzelf en veel andere mensen.

Zoek je ruzie?

Eigenlijk is het heel grappig. Praten tegen je navigatiesysteem. Het slaat nergens op maar toch doen heel veel mensen het, getuige een onderzoeksvraag op Twitter van iemand. Meteen ga ik bij mezelf te rade.. ja.. ik praat ook regelmatig tegen "Truus" zoals ik haar noem. Althans zoals wij haar noemen, mijn man en ik. Vroeger hadden we nog een echte Truus. Een NAV dinges, die je speciaal mee moest nemen als je op vakantie ging of ergens naar toe moest waar je de weg niet wist. Inmiddels heeft de techniek zichzelf alweer achterhaald en nu praat ik met een nieuwe "Truus" namelijk die van Google Maps. Super handig want het NAV ding had nogal eens een lege batterij en mijn smartphone is meestal goed opgeladen.

Onze Truus helpt tegen echtelijke ruzies
Truus heeft ons heel wat echtelijke ruzies bespaard. Ik kan me nog een vakantie herinneren dat mijn man boos de wegenkaart uit het raam kieperde, ergens op Kos. Dit omdat ik boos werd dat hij weer eens te laat de afslag aangaf terwijl ik er voorbij reed. Je kan me niet gestrester krijgen dan te laat zeggen: "je had er hier af gemoeten".. vooral niet als ik in een vreemd land rijd met steile wegen en smalle weggetjes en dan ergens moet gaan keren ofzo. Grrr... Toen we eenmaal Truus hadden ging het een stuk beter. Truus geeft de afslagen wel van te voren aan, dat scheelt een stuk. En als ik dan toch verkeerd rijd (wat nog wel eens gebeurd!) dan ben ik niet meer boos op mijn echtgenoot. Wel fijn voor hem!

Ze praat teveel
Mijn echtgenoot vindt Truus van Google Maps irritant. Ze praat teveel, zegt hij dan. Zijn NAVman die praat niet zoveel maar mijn Truus geeft 'to much info'. Wat ik juist wel prettig vind want zo weet ik tenminste zeker dat ik de goede afslag neem. 'Beter een keer teveel aankondigen dan te weinig', zeg ik ter verdediging, met een licht sarcasme in mijn stem. Alhoewel ik stiekem, als ik alleen ben in de auto, wel eens mopper op Truus van Google met: 'ja ja.. nou weet ik het wel, ik moet zo dadelijk links af.., ik ben niet doof.'

Relatieprobleem met Truus?
Het enige relatieprobleem wat Truus en ik hebben is als ze mij een andere route wilt laten rijden dan dat ik in mijn hoofd heb. Dan word ik achterdochtig. Ik begin eerst moeilijk te kijken als ze me voor mijn gevoel 'de verkeerde' kant uit stuurt. Soms spreek ik mezelf dan ernstig toe met dat ik haar gewoon moet vertrouwen dat ze heus wel weet wat ze doet en dit kennelijk nu de snelste route is? Soms lukt dat vertrouwen niet zo goed en ben ik eigenwijs. Ik volg mijn eigen route en dan begint het.. Truus begint steeds indringender (lijkt het) te sommeren dat ik om moet keren. Dat wil ik uiteraard niet want ik ben het niet met haar eens. Op een of andere manier wekt dit sterke irritatie in mij op en neig ik naar een discussie met mijn navigatiesysteem. Dat is toch eigenlijk wel lachwekkend. Ga ik nu ruzie zitten maken met Truus van Google? Gelukkig ben ik niet de enige die dit zo ervaart getuigen de reacties op Twitter..

Een greep uit de rijke variatie aan Tweets:

Truus: Ga door in noordoostelijke richting...'ja hallo.. denk je dat ik een postduif ben ofzo? Weet ik veel wat noordoostelijke richting is??' 

Ik word vooral heel kriegelig van het herhaaldelijk "Probeer om te draaien", als je je niet aan de route houdt, wat in mijn oren altijd klinkt als: "Hé, stomkop, je had die kant op moeten gaan".

Ja, maar als ze niet snel genoeg is naar mijn zin, gil ik “WAAR MOET IK HEEN!? ZEG IETS!!” Ze kan het eigenlijk nooit goed doen.

Ik zeg dan altijd ‘hou je bek!’  of ' Dat bepaal ik zelf wel'


Ruziemaken met je navigatiesysteem
Er zijn er dus meer die discussie neigingen hebben of boos worden op hun navigatiesysteem. Die er boos tegen gaan praten. Dat zegt toch wel iets over onze menselijke psyche, dat we boos worden op een technisch gadget waarvan we heus wel weten dat het onzinnig is. Wat zegt dat over ons als we ruzie maken met onze partner of kinderen? Doen we dan ook zo irrationeel op zijn tijd? Ik vrees dat het antwoord 'ja' is. We denken vaak dat we hele redelijke en logisch denkende wezens zijn maar dat is slechts schijn. Dat blijkt al uit het feit dat we ruzie zoeken met ons navigatie systeem als we iets denken te bespeuren van sarcasme of autoritair gedrag in de stem van onze Truus.

Je kan ook van ze houden
Toch zijn er ook mensen die liefkozend tegen hun Truus praten. Schattig is dat. Ze noemen haar 'lieverd' of zeggen 'dank je schat'. Dat zegt ook iets over iemand. Als je al zo liefkozend praat tegen je navigatiesysteem dan moet je wel haast een vriendelijk persoon zijn.. toch? Het geeft vast een beter gevoel..Een beetje gek ben je dan toch wel.. of niet soms?

0
0
0
s2sdefault