Wat wil jouw angst jou vertellen? 

De betekenis van angst

Werken aan angstklachten is meer dan alleen symptoom bestrijden. Alleen antidpressiva of kalmeringstabletten slikken helpt niet om definitief met een belemmerende angst af te rekenen. Op zoek gaan naar de oorzaak en daarmee afrekenen is beter. Angst is geen slechte raadgever maar een natuurlijk mechanisme dat je probeert te beschermen tegen gevaar. Daar kan je maar beter even naar luisteren. Zelfs als angst overheersend is geworden en je belemmert en blokkeert. Kennelijk is er dan iets gebeurd wat je aandacht nodig heeft. 

Onverwerkt verdriet
Zo had ik laatst een meneer die erg veel moeite had om alleen te zijn. Hij werd er heel angstig en onrustig van. Zolang er maar iemand bij hem was, ging het goed maar als hij alleen was, verloor hij zijn innerlijke rust en ging het niet goed en kreeg hij angstgedachten en paniekgevoelens. Toen we terug gingen kijken waar de angst ontstaan was en wat die angst hem te vertellen had, vielen de spreekwoordelijke kwartjes. Er kwam verdriet los.. verdriet wat hij niet eerder had kunnen voelen of toelaten. Verdriet wat weggestopt en geblokt was.Nu het er mocht zijn, werd de emotie en het gevoel verwerkt. Het mocht er zijn. De opgeslagen spanning werd losgelaten en de angst verdween vanzelf. Het was oké om alleen te zijn.. het voelde niet meer alsof hij verlaten werd. 

Moeilijk over gevoelens kunnen praten
Een mevrouw had last van paniekgevoelens en zij kon er geen verklaring voor vinden. Ze had niet in de gaten dat ze zichzelf al jaren voorbij aan het rennen was. Nu ze wat ouder werd, hield ze dat niet meer goed vol. Echter lief zijn voor zichzelf en luisteren naar haar gevoel dat had ze nooit geleerd. Ze was opgegroeid met het idee van 'niet lullen maar pellen' en vooral 'niet aanstellen'. Een kind van de babyboom generatie heeft thuis vaak niet geleerd om over gevoelens te praten. Dat was de generatie dat het land moest opbouwen na de oorlog. Daar moest gewerkt worden.. gevoelens en emoties kan je daar niet zo goed bij gebruiken. 

Toch is het belangrijk om te luisteren naar je angst. Wil je echt verandering en verbetering krijgen in je angstprobleem dan is het belangrijk om je angst te vragen wat de boodschap is.. 

 

Afbeelding van Jonny Lindner via Pixabay

0
0
0
s2sdefault