Angstgolven.. paniekaanvallen.. het voelt alsof het in golven je voortdurend overspoelt. Angst.. zo naar, zo ontwrichtend. Hoe kom je er vanaf?

Angst en paniekaanvallen

Angst is een mechanisme in onze psyche wat ons beschermt tegen gevaar maar soms slaat het systeem een beetje op tilt en worden we bang van iets waarvan we rationeel wel weten dat we er helemaal niet bang van zouden moeten zijn. Waarschijnlijk waren we er vroeger helemaal niet bang voor maar kan het nu je enorm van streek maken. Misschien overvalt het je in een keer en kan je er maar geen grip op krijgen. Misschien beheerst het steeds meer je leven, je relatie en beïnvloedt het de manier waarop je je werk kan doen. 

Steeds onrustiger worden, trauma en PTSS
Sommige mensen lijden soms langdurig onder hun angsten. Ze zijn ooit klein begonnen met een vervelende gebeurtenis of een traumatische gebeurtenis. Iets wat je meegemaakt hebt en wat je niet goed hebt verwerkt. En stiekem is de angst steeds meer gaan groeien. Het werd steeds groter en groter. Het begon steeds meer terrein te pakken. Je werd bang voor de angst. Je gaat er op anticiperen. Je krijgt steeds meer angst ook als er geen bedreigende situatie is. Je stress systeem slaat op hol en je voelt je voortdurend onrustig.

Angst aanpakken, mentaal en lichamelijk
Om angst aan te pakken is het belangrijk dat je eerst gaat begrijpen wat angst is, wat het doet en hoe het bij jou ontstaan is. Waar het vandaan komt. Wat er is gebeurd? Wat is je overkomen? Daarna ruimen we een voor een de nare ervaringen op door er over te praten of door er met een oefening of EMDR behandeling de spanning vanaf te halen. Werken aan lichaam en psyche want ook in het lichaam hebben angstgevoelens hun uitwerking in de vorm van onrust, gejaagdheid, trillen, duizelingen, kortademigheid, hartkloppingen tintelingen, buikpijn, hoofdpijn, nek of schouderpijn. 

Mentaal genezen
Angst mentaal genezen doe je door er doorheen te gaan. Realiseer je dat angst vaak in golven komt. Zo'n golf kan je blijven ontwijken door steeds weer stuurloos die zee op te sturen maar je kan er ook doorheen gaan om land te bereiken. Vaste grond onder je voeten te voelen en weer terug bij jezelf te komen. Durf jij er doorheen? Ben je er klaar voor? Als het antwoord 'ja' is op die vraag dan neem gerust contact met mij op voor hulp.Afbeelding van Roger Mosley via Pixabay

0
0
0
s2sdefault