De campagne 'Hey, het is oké' is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van de campagne is het bespreekbaar maken en normaliseren van angst- en paniekstoornissen en depressie. Een goed initiatief!

Angst of depressie klachten komen vaak voor


Even wat cijfers: 1 op de 5 mensen krijgt in het leven ooit te maken met een angststoornis en 1 op de 20 volwassenen ontwikkelt op enige moment in zijn of haar leven een depressie. Psychische klachten belemmeren mensen met psychische klachten in het dagelijks leven. Angst- en paniekklachten en depressie liggen in elkaars verlengde.  Een angststoornis gaat vaak gepaard met, dan wel over in depressiviteit, burn-out en eetstoornissen. Het gaat allemaal met erg veel stressklachten gepaard.

Vooroordelen en taboe verergert de klachten
Er bestaan veel vooroordelen in de samenleving over mensen met een psychische aandoening. Daarnaast zijn psychische klachten nauwelijks onderwerp van gesprek door de taboes die erop rusten. Hierdoor zwijgen mensen met psychische klachten over hun problemen en zoeken ze er eerst geen en daarna vaak veel te laat hulp voor. Vooroordelen en taboes spelen dus een grote rol in het voortduren en  het verergeren van deze klachten.

Met de campagne wil VWS psychische aandoeningen normaliseren door ze bespreekbaar te maken. Praten kan bijdragen aan meer begrip, participatie, vroegere diagnose, betere en snellere behandeling en daarmee herstel.

Praat erover!
Ken jij of ben jij iemand met psychische klachten? Angst, stress of depressie? Praat er over! Neem contact op voor meer hulp of informatie.

0
0
0
s2sdefault