Een zwangerschap is vaak iets waar mensen blij van worden als het zover is maar dat geldt niet altijd en voor iedereen. Er kunnen dingen gebeurd zijn waardoor blijdschap of vreugde niet zo vanzelfsprekend zijn. Dan kan een aanstaande bevalling beangstigend worden of je bent mamma maar het is helemaal niet zo fijn en leuk als je had gehoopt. EMDR kan je helpen om je angst of nare gevoelens te verminderen of weg te halen.

Angst, onrust of stress bij een nieuwe baby

Ik heb inmiddels meerdere vrouwen mogen begeleiden met angst, stress en depressie klachten voor of na een bevalling. Gesprekken in combinatie met EMDR helpen vaak heel goed om nare gevoelens, angst en stress te verminderen of zelfs helemaal weg te halen. De oorzaken kunnen divers zijn waardoor een vrouw angst of paniekgevoelens kan ontwikkelen voor of na een bevalling. Buiten postnatale depressie komen angst en stressklachten vaak voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die bevallen zijn. 

Zwanger zijn is een forse inspanning
Het zwanger zijn is een flinke prestatie van je lichaam. Het hele hormonale systeem verandert van een menstruatie cyclus in een 9 maanden klus die ook na de bevalling nog doorgaat als het gaat om borstvoeden en het ontzwangeren. Je lichaam levert een forse inspanning die je kan vergelijken met het lopen van een marathon. Buiten dat het jou in leven houdt, voedt en laat functioneren, groeit er ook een nieuw leven in jou. Dat vraagt nogal wat energie. Sommige vrouwen voelen zich geweldig goed tijdens een zwangerschap maar evenveel vrouwen voelen zich helemaal niet zo lekker. Ze herkennen zich niet in de rozengeur plaatjes van zwangere buiken en babygeluk. 

Angst voor de bevalling
Soms zijn ze oververmoeid, moeten eerder stoppen met werken omdat het niet meer lukt of omdat het kindje niet goed groeit. Soms is het de eigen gezondheid die te wensen over laat doordat de bloeddruk sterk stijgt en er risico's ontstaan op zwangerschapsvergiftiging. Of er is angst omdat er eerder miskramen, vroeggeboorte, spoedkeizersnede of doodgeboren kindjes zijn geweest. Nare ervaringen uit het verleden kunnen opspelen, een ongewenste of ongeplande zwangerschap het kan allemaal angst oproepen. Angst voor de bevalling, angst voor de pijn of dat het misschien wel (weer) mis gaat. Maar ook angst dat het niet lukt, dat je niet weet wat je moet doen, gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kan hevige stressgevoelens oproepen. 

Angst en paniek na de bevalling
Een aantal vrouwen ervaart angst of paniekaanvallen na de bevalling. De roze wolk is er niet of is alweer verdwenen. De baby huilt veel en het nieuwe leven als moeder en verzorger kan angst oproepen. Kan ik het wel? Ben ik wel geschikt als moeder? Waarom krijg ik mijn kind niet stil? Wat doe ik verkeerd? Je lijf is nog aan het herstellen van de bevalling of misschien ben je een aantal maanden verder en merk je dat het je zwaar valt en dat je de enorme verantwoordelijkheid voor dit nieuwe leven eigenlijk maar heel erg eng en spannend vindt. Misschien is de bevalling niet goed gegaan of is je kindje ziek of anders dan gehoopt. Of je hebt weinig zelfvertrouwen en denkt al snel dat je het niet goed kan of doet. Je mist misschien wel je oude leven zonder kind en voelt je daar schuldig over. Het kan allemaal aanleiding geven tot angst, stress of somberheid. 

EMDR kan je helpen met angst, stress of nare gevoelens
Afhankelijk van wat er is gebeurd en hoe je er voor staat, kan EMDR je helpen om die angst, stress of andere heftige negatieve gevoelens te verminderen of weg te halen. Zowel voor als na de bevalling is het een prima middel om spanningen te verminderen en om je meer zelfvertrouwen te geven. EMDR kent zowel een angstbehandeling als een behandeling voor meer zelfvertrouwen. Dit samen met counselingsgesprekken is een prima middel gebleken om vrouwen te helpen om zich rustiger, sterker en beter te voelen. 

Hulpvraag bij zwangerschap of na bevalling?
Neem gerust contact met mij op om je hulpvraag voor te leggen of om meer informatie te krijgen omtrent EMDR en counseling. We kunnen samen kijken wat het meest geschikt is om je te helpen me jouw klachten. Vul het contactformulier en ik neem z.s.m. contact met je op.

0
0
0
s2sdefault