Misverstanden en communicatieproblemen komen vaak voor in zakelijke en privé relaties. We concluderen namelijk makkelijk dat wat we wilden zeggen ook zo is overgekomen maar heel vaak is dit niet zo.

Communicatieproblemen en relatieproblemen

Communicatieproblemen ontstaan vaak al bij onszelf. We willen iets vertellen of zeggen en onbedoeld komt het er harder of zachter uit dan we wilden. Of we vinden de juiste woorden niet en daardoor komt onze boodschap anders over dan we wilden. Heel vaak zeggen we dan: "ik bedoelde het niet zo" maar ondertussen is het wel zo gezegd. Helaas kan je iets wat gezegd is, niet zomaar terughalen. 

Zo bedoel ik het niet
Dan is er nog hetgeen we gezegd hebben. Je kan letterlijk iets zeggen en toch hoort iemand iets heel anders. Dit heb ik vooral met mijn puber. Je kent dat vast wel: "pas je goed op!" en dan een antwoord terugkrijgen als: "jahaaaaa.. je denkt zeker dat ik het niet zelf kan, nou ik weet heus wel hoor hoe dat moet". Volgens mij twijfelde ik daar niet aan maar toch wordt er iets heel anders gehoord dan wat ik zei en zeker niet wat ik bedoelde te zeggen. Ik bedoelde te zeggen dat ik niet wil dat haar iets overkomt. Je ziet hier gelijk dat begrijpen van wat er gezegd werd, helemaal mis ging. Ze begreep iets anders dan dat ik bedoelde of zei.. heel jammer want het levert onnodig discussie op.

Begrip krijgen en begrepen worden
En dan hebben we het begrip zelf. Het voelt heel goed om begrepen te worden. Als iemand zegt: "ik begrijp het... dat... ". Helaas gaat het daar ook regelmatig mis. Of je merkt er niets van dat die ander je begrepen heeft want hij of zij gaat gewoon door met wat je juist niet wilt of heeft het heel anders 'vertaald'. Je krijgt dan iets terug waarbij je denkt "volgens mij begrijp je er helemaal niets van...?" Het is tricky om te zeggen dat je iemand begrijpt want het kan zomaar zijn dat je het niet helemaal goed hebt begrepen maar zelf hebt ingevuld vanuit een eigen ervaring die niet klopt met wat de ander bedoelde te zeggen. Het kan ook zijn dat die ander gelijk denkt "mooi dan is het nu opgelost" wat lang niet altijd het geval is. Begrip hebben voor is geen synoniem voor het er mee eens zijn.

Ik ga er niets mee doen
En ook al ben je het met iemand eens dan nog kan het heel goed zijn dat je er toch niets mee gaat doen. Je kan soms kiezen voor een andere oplossing of juist om er niets mee te doen. Denk maar eens aan de volgende discussie. "De huisarts wilde me niet doorverwijzen want die vond het maar onzin, ik moest er maar mee leren leven. En toen kwam ik bij de specialist en die vroeg me waarom ik niet veel eerder gekomen was."  "Oh jee.. dat is niet goed dan.. ga je dat nog terugkoppelen naar je huisarts?" "Ja dat zou ik eigenlijk wel moeten doen maar hij zoekt het maar uit..ik zoek wel een andere huisarts want dit vind ik echt belachelijk.."  Hier zie je dat beide gesprekspartners het wel eens met elkaar maar er wordt geen actie ondernomen om het probleem op te lossen. Je ziet hier meer vermijdings- en vluchtgedrag. De persoon in kwestie vindt het moeilijk om dit terug te geven aan de huisarts zodat die er van kan leren. 


In de praktijk help ik koppels of individueel bij communicatieproblemen en problemen in de relationele sfeer. Dat kan zijn in een partnerrelatie maar ook in familie of gezinsverband of op het werk. Vaak zie je dat een probleem zich verder uitstrekt dan alleen de relatie. Slecht 'nee' kunnen zeggen of moeite hebben met grenzen aan geven of voor jezelf opkomen op een goede manier, leidt met regelmaat tot communicatieproblemen. Wil je hier meer informatie over of hulp in, neem dan gerust contact met mij op. 

0
0
0
s2sdefault