Het nieuwe nummer van Armin van Buuren met Davina Michelle en Marco Borsato, ik kan het blijven luisteren. Zo mooi.. De titel "Hoe het danst" doet me denken aan de EFT relatietherapie die ik bijna dagelijks geef. Daar gaat het ook om de dans..

EFT relatietherapie; de dans van een koppel

In de EFT (Emotional Focus Therapy) relatietherapie gaat het om de dans. De dans die een koppel een danst als ze met elkaar omgaan. Deze metafoor gaat over de stappen die je samen met je partner zet. Mijn partner en ik hebben ooit in de beginjaren van onze relatie op dansles gezeten. We hadden er beiden veel plezier aan totdat de passen wel heel erg ingewikkeld werden en mijn man afhaakte. Zelf vond ik dat wel jammer, het was leuk om samen te doen, we waren er een avond mee uit en lekker in beweging. 

Ruziepatronen en gedragspatronen
Een dans bestaat uit patronen. Je leert samen een patroon aan en dan neem je beide complementaire stappen waardoor een dans ontstaat. Dit gebeurt ook met gedragspatronen en ruziepatronen. Een routine of gedragspatroon kent een aantal stappen, die het patroon vormen. Je weet al wat het volgende is wat je gaat doen, hoe laat je het doet en wat je daarna doet. Niks mis mee natuurlijk. Het wordt wat anders bij ruziepatronen. Die kennen ook een vast patroon, net als een dans. Vandaar dat in de EFT relatietherapie er gesproken wordt over de verschillende dansen die een koppel "dansen" als ze ruzie maken. 

De protestpolka
Zo heb je de protestpolka waarbij je voortdurend je partner van alles verwijt. Die partner denkt 'o jee.. daar gaan we weer' en die wilt zo snel mogelijk er vanaf. Hij of zij loopt weg. De verwijtende partner gaat er al briesend en roepend achteraan. Vanaf het eerste verwijt wist dit koppel al precies waar ze naar toe zouden gaan. Hoe deze 'dans' uit zou pakken. 

Zoek de schuldige dans
Hierbij zijn beide partners in een stevig (verbaal) gevecht verwikkeld. Ze verwijten elkaar van alles, er is boosheid over en weer met een hoop ruzie en verbaal geweld. Deze dans kenmerkt zich vooral door het 'jij bakken'. Jij dit.. jij dat... naar het 'ik' kijken is er vaak niet bij, er is geen reflectie of ruimte om naar binnen te kijken waar het mis gaat bij jezelf en wat je rol is in het geheel. Dit is wat je in de clip ook ziet.De dansvloer is leeg
De derde dans maakt dat de partners steeds verder uit elkaar gaan. Ze geven het op. Ze zwijgen langdurig of ze gaan buiten de relatie kijken en raken verliefd op een ander. Er is weinig tot geen verbinding meer. Er wordt niet (meer) geruzied, de betrokkenheid is minimaal en beperkt zich tot dagelijkse koetjes en kalfjes. Het gevoel voor elkaar raakt verloren.

Het laatste patroon is vaak het 'dodelijkst' voor een relatie. Het lijkt rustig maar echte verbinding is er niet meer. Er is geen diepgang meer, er wordt niet meer naar elkaar geluisterd wat er echt speelt, gevoelens worden niet meer gedeeld. 

Herken je je in een van de dansen? Dan is het van belang dat je er iets aan doet voordat het steeds verder escaleert en je elkaar steeds meer kwetst. Heftige ruzies leveren je relatie schade op. Vaak weet je ze nog haarscherp te herinneren en er blijft een emotionele breuk achter. Vraag hulp voor het te laat is. Neem contact met mij op voor meer info of een afspraak. 

0
0
0
s2sdefault