De meeste relaties gaan pas echt kapot als gevoelens niet meer uitgesproken of gehoord worden. Je voelt je dan onbegrepen en niet gezien door je partner en dat leidt tot allerlei nare situaties en problemen. 

Na de verliefdheid komt de fase die overgaat in 'houden van' maar dat 'houden van' kan aardig onder druk komen te staan als je steeds meer ergernissen opstapelt en niet bespreekbaar maakt. Als er wel dingen spelen maar ze worden niet uitgesproken. Het is stil, misschien wel omdat je niet weet hoe je ermee om moet gaan of omdat je boos bent. Je wilt er misschien geen grote strijd van maken maar ondertussen kan je je heel onbegrepen of alleen voelen in de relatie. Je wilt je partner niet verliezen of je hebt geen idee wat er aan de hand is en voelt je enkel ongelukkig en onrustig. 

Jonge ouders, de tropenjaren
Vaak tref ik jonge ouders in de praktijk. Ze hebben allebei een baan tegenwoordig. Ze willen allebei een carrière maar ook graag een gezin. Daar moet hard voor gewerkt worden met soms lange reisafstanden en veel kinderopvang. Er ontstaan dan vaak de eerste breuklijnen in de relatie. Een vader kan zich buitenspel gezet voelen omdat hij laat thuis is en weinig energie meer heeft. Een moeder kan helemaal opgaan in het verzorgen van de baby. Vooral als het een bewerkelijke baby is, die veel aandacht vraagt of als moeder heel veel bij haar kind wilt zijn. Een moeder kan zich er alleen voelen staan als het gaat om er telkens weer uit moeten in de nacht. Soms lijkt het krijgen van een kind, de beste anticonceptie die er is... je bent beiden vaak moe en hebt weinig tijd samen meer over. 

Wat te doen als het niet goed gaat in de relatie?
Een tijdlang heb je niet zo in de gaten dat het niet goed gaat. De stress van alledag vraagt een behoorlijke inzet van beide partners. De roze wolk verdwijnt al snel als sneeuw voor de zon. Je krijgt twijfels over de relatie. Je dwaalt rond in gepieker en getob. Je ziet door de bomen het bos niet meer of je verzandt in een moeras van twijfels of angst voor verlies van het gezin. Je partner kan verwijtend en aanvallend worden, je raakt zelf overprikkeld door alle stress. Je trekt een muur op om de aanvallende verwijten van je partner af te weren en er ontstaat een fort met een dikke verdedigingsmuren. Of je belandt in een dal van eenzaamheid en je verlaten voelen.

Een relatie die steeds slechter gaat
Er treedt op den duur een verkilling op in de relatie. De strijd zijn de partners moe. Het helpt toch niet. Er verandert niets. Een stille boosheid regeert als een ijzige wind die door de relatie en het leven van alledag heen waait. Er zijn momenten van haat en woede als je voor de zoveelste keer niet gehoord wordt. Als je probeert aan te geven dat het niet goed gaat en je zo niet verder wilt. Gevoelens kolken door je heen of misschien voel je juist helemaal niets meer want je hebt al het gevoel voor je partner verloren na zoveel keer proberen contact te krijgen. Je komt tot de conclusie dat je zo niet verder meer wilt. Dit was niet wat je verwacht had..

Herken je dit? Als je een fase kent herkent is het eigenlijk al tijd om hulp in te roepen want je relatie komt in gevaar. Het niet bespreekbaar maken van problemen of gevoelens is een scheidingssignaal dat van kwaad tot erger gaat als je hier niets aan doet. Je kan beter niet wachten tot het te laat is en jij of je partner het vertrouwen in je  opzegt of verliefd wordt op een ander. Vraag hulp voor het te laat is. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak. Ik help jullie graag met een persoonlijk maatwerk traject om er samen uit te komen.

0
0
0
s2sdefault