Vandaag was ik even bij de huisarts en terwijl ik in zijn spreekkamer zit te wachten terwijl hij alles in de computer heeft getypt, valt mijn oog op een prachtig model van het menselijk hoofd en de hersenen. Ik zoek al maanden zo'n model maar ze zijn nogal prijzig, zeker zo'n grote als deze...

Psycho educatie over de hersenen

Ik zeg tegen mijn huisarts waar ik al zo'n twintig jaar kom; 'wat een mooi model van de binnenkant van het hoofd heb je daar staan'. Hij houdt van een persoonlijk contact dus ik mag hem tutoyeren en hij wilt zelfs dat ik hem gewoon bij zijn voornaam noem maar daar heb ik zelf een beetje moeite mee. Ergens in mijn opvoeding is een huisarts toch een hierarchisch hoog geplaatst persoon en ik vermijd het bij de voornaam noemen. Hij kijkt om en vraagt 'welke bedoel je?' Er staan meerdere modellen op zijn kast maar er is er maar een met een duidelijke afbeelding van de hersenen er in. 'Die met de hersenen' zeg ik enthousiast. Ik zoek al een tijdje zo'n model maar nieuw zijn ze verschrikkelijk duur en tweedehands nauwelijks te krijgen. Tenminste niet eentje die je goed kan gebruiken voor uitleg, die duidelijk en groot genoeg is.' Hij weet dat ik psychosociaal therapeut ben en een praktijk heb. 

Hersenen zijn niet goed te tekenen
'Ik zit nu vaak telkens weer alles te tekenen op een whiteboard maar dat ziet er niet zo mooi uit als een model' zeg ik terwijl ik me herinner dat ik laatst een politieman in mijn praktijk had aan wie ik uitleg gaf aan de hand van mijn zelf getekende hersenmodel over wat stress in het brein doet. Hij moest lachen om mijn tekenkwaliteiten want ik had ongemerkt een hoofd getekend met een opvallend grote neus. Dit had bij de politieman de opmerking uitgelokt 'hee.. dat is Willem Holleeder' waarna we allebei moesten lachen.

Als een kind zo blij
Mijn huisarts is inmiddels uitgetypt en hij staat op vanachter zijn bureau, pakt het hersenmodel en overhandigt het aan mij. 'Hier neem maar mee' zegt hij. Ik ben perplex... 'nee joh dat moet je niet doen, dat is een duur model hoor' zeg ik nog maar hij staat er op dat ik het mee neem. Even later loop ik met een recept en een hoofd met hersenen in mijn armen, de praktijk uit. Ik ben helemaal blij zoals een kind blij kan zijn met een sinterklaas cadeau, wat al heel lang op het verlanglijstje staat en nu eindelijk gekregen is. Wow... ik heb mijn eigen hersenmodel en dat ziet er ook nog eens heel professioneel uit, veel beter dan mijn kleuterschool tekeningen van de hersenen alhoewel een cliënt laatst wel zei dat het best goed gelukt was.

Wat stress doet met je lijf en je denken
Nu kan ik alles laten zien terwijl ik vertel over de hersenstam en de zenuwbanen die het hele lichaam aansturen en over de kleine hersenen en het oerbrein dat ons helpt te bewegen en te overleven maar ook over het emotioneel breindeel oftewel het limbisch systeem en hoe dat ons denken in de prefrontale voorkwab overstemt als we sterk geraakt worden door emoties of als we gestrest zijn. Hoe dat inwerkt op onze hersenen en wat dit dan weer doet met ons lichaam die vanuit diezelfde hersenen worden aangestuurd. Het wordt voor mensen zoveel duidelijker als ik dat laat zien en vertel hoe dat werkt. Hoe je lichaam en psyche via de hersenen op elkaar inspeelt en dat je dat niet gescheiden kan zien. En dat al die vervelende stress symptomen dus niet zozeer alleen maar lichamelijke problemen zijn maar ook heel vaak vanuit onze hersenen komen als we heel veel onrust ervaren of angst. Denk maar aan hartkloppingen, versnelde ademhaling, slapeloosheid of misselijkheid. 

Ik verheug me op de eerste uitleg, dat gaat vast van de week nog wel een keer gebeuren bij een nieuwe cliënt. Nu nog wel alle onderdelen goed uit mijn hoofd leren waar ze zitten. En dan heb ik wel een heel kèk modelletje er nu bij om dat uit te leggen.. dankzij mijn eigen huisarts. De lieverd...

0
0
0
s2sdefault