Hoe los je een probleem op? Dat valt nog niet mee. Problemen kunnen je overdonderen, overspoelen en dan weet je niet waar te beginnen en hoe je het moet aanpakken. Belangrijk is om dat in stapjes te doen en niet teveel tegelijk want dat wordt lastig. Problemen oplossen begint bij het probleem zien. Wat is het werkelijke probleem? Wat veroorzaakt je problemen?

1. Identificeer je probleem of problemen
Als je niet weet dat er een probleem is ontstaan, dan is de eerste stap die je moet zetten; bewustwording. Zonder bewust te zijn wat je probleem is, kan je het immers ook niet oplossen. Wat gebeurt er nou eigenlijk (telkens?) waardoor je in de problemen komt? Mensen met stress bijvoorbeeld, herkennen vaak in eerste instantie niet eens dat ze zoveel stress hebben. Ze rennen maar door en denken dat het normaal is totdat ze volkomen uitgeput raken. 

2. Informatie verzamelen over je probleem
Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van de problemen die je hebt is het belangrijk om informatie te verzamelen over je probleem. Wat weet je van je probleem? Wanneer doet het zich voor? Wat gebeurt er als het probleem zich manifesteert. Denk bij stressklachten maar eens aan slaapproblemen, geheugenproblemen, concentratieverlies, prikkelbaarheid, onrustgevoelens, pijnklachten in spieren en gewrichten of in de buikf, die je ervaart. 

3. Analyseer je probleem
Wat is de werkelijke oorzaak van je probleem? Hoe is het ontstaan en wanneer? Kan je een moment herinneren dat je geen probleem had? Dat het allemaal goed ging zonder problemen? 

4. Prioriteiten stellen bij problemen
Het allerbelangrijkste wat eerst opgelost moet worden is het meest dringende probleem. Bijvoorbeeld als je het risico loopt om je huis uitgezet te worden of je dreigt een burn-out te krijgen omdat je het allemaal niet meer aan kan. Problemen die van levensbelang zijn om je leven goed voort te zetten en goed te kunnen functioneren als persoon, die hebben voorrang. Je zult dus bij meerdere problemen moeten bepalen waar je het eerst aan wilt beginnen.

5. Oplossingen bedenken voor een probleem
Voor een probleem zijn vaak meerdere oplossingen te bedenken. Het is belangrijk om niet meteen in een tunnelvisie te schieten en te denken dat er een oplossing is die het wel even zal oplossen. Je kan dan bedrogen uitkomen of juist daarmee weer nieuwe problemen genereren. Te snel willen oplossen is niet altijd de juiste oplossing. Het kan ook een valkuil zijn.

6. Kies een oplossing voor het probleem
Als je een aantal strategieën bedacht hebt om je probleem mee op te lossen is de volgende stap de keuze te maken uit de oplossingen die je hebt bedacht. Daarvoor is het belangrijk om een stukje lange termijn er bij te betrekken. Wat is op de lange termijn de beste oplossing? Welke nadelen kleven er aan? Welke voordelen? Wat is op de korte termijn een goede oplossing? Kan je het veroorloven om de lange termijn of de korte termijn te kiezen? Zijn er meerdere opties die misschien een ander alternatief bieden? Kan je oplossingen combineren om tot een betere uitkomst te komen?

7. Maak een plan
Om je problemen op te lossen is een plan maken vaak wel een aanrader. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je dingen gaat doen die door elkaar heen gaan lopen en dat het een chaos wordt of dat je iets vergeet of over het hoofd ziet. Het kost je misschien wat tijd maar een plan maken helpt je om gestructureerd iets aan te pakken.

8. Kijk of het werkt; evaluatie
Bij elke stap die je zet is het belangrijk om te kijken of je oplossing ook het gewenste effect heeft. Iets doen wat nauwelijks wat oplevert of je helpt om je problemen op te lossen, kost je veel energie en tijd, dat is zonde. 

9. Wat kan je nog verbeteren?
Zijn er dingen die niet goed werken voor jou dan is het belangrijk om die opnieuw te bekijken (begin bij stap 1). Je zal dan bij stap 6 misschien voor een andere oplossing of aanpak kunnen kiezen. Is het probleem opgelost dan kan je eventueel met een volgend probleem beginnen of je kan lekker relaxen omdat je je probleem hebt opgelost en het er nu weer beter voor je uit ziet.

10. Hulp vragen als het niet lukt
Lukt het je niet goed om deze stappen te doen of kom je er zelf niet uit wat nou het probleem precies is of hoe je het op kan lossen, schroom dan niet om hulp te vragen. Je hoeft niet alles alleen te doen of te bedenken. Twee weten vaak meer dan een en problemen los je makkelijker op als je een professional bevraagt die je op weg helpt of met je mee kijkt. Je hebt zelf altijd je eigen blinde vlekken en iemand anders kan je dan attent maken op iets wat je zelf niet zag. Iemand anders kan je ook helpen om je hier doorheen te loodsen of om je net dat zetje te geven om tot succes te komen. Durf jij hulp te vragen of blijf je liever alleen tobben? Neem gerust contact met mij op als je hulp wilt. 

 

 

0
0
0
s2sdefault