Vastzitten in het verleden kan je behoorlijk in de problemen brengen. Het is belangrijk om het verleden te kunnen afsluiten maar daar gaat vaak een rouwproces aan vooraf. 

Het verleden loslaten

Het klinkt zo makkelijk, het verleden loslaten maar vaak is dat zo makkelijk nog niet. Je kan er emotioneel behoorlijk aan vast zitten ook al weet je rationeel best dat je verder moet. 

Het verleden laten rusten
Voordat het verleden, psychisch gezien, voltooid verleden tijd is, moet er vaak nog wat psychisch werk verzet worden. We gaan vaak door verschillende rouw en verwerkingsfases heen. Dat geldt voor het verlies van een dierbare door bijvoorbeeld een overlijden maar ook bij verlieservaringen zoals door (echt)scheiding, baanverlies, verlies van gezondheid door een ernstige ziekte of doordat je iets heel naars hebt meegemaakt zoals een ernstig ongeval of andere traumatische ervaring. 

Het verwerkingsproces doormaken
Om iets een plaatsje te kunnen geven is een verwerkingsproces nodig. Dit houdt in dat je de pijnlijke ervaring niet wegstopt of wegduwt door bijvoorbeeld heel hard te gaan werken of door heel veel te gaan drinken of iets anders te doen of te gebruiken wat de pijn ervan verdoofd of wegdrukt. Denk hierbij aan drugs, gamen, gokken of continu van partner wisselen zonder echt een diepgaande verbinding aan te gaan. Verwerken wilt zeggen, de moeilijke ervaring onder ogen komen, doorleven en het als ervaring opslaan in je psyche zodanig dat je het als een herinnering kan ophalen zonder dat het je nog heel veel pijn, verdriet of onrust bezorgd.

Blijven hangen in het verleden
Soms lukt dat proces vanzelf en ga je door zo'n verwerkingsproces heen zonder al te veel problemen. Soms lukt dat niet goed en dan blijf je hangen in het verleden. Dan blijf je maar met pijnlijke gevoelens, verdriet en stress rondom de nare ervaring rondlopen zonder dat je het achter je kan laten. Het belemmert je, houd je wakker en maakt dat je blijft tobben of piekeren. De herinnering roept telkens weer heftige emoties op waardoor je niet door kan op je levenspad. Je zit vast.

Hulp bij het verwerken van het verleden
Als je vast blijft zitten in het verleden en je voelt dat je de ervaring niet achter je kan laten dan is het belangrijk dat je hier iets mee gaat doen. Lukt het je niet alleen vraag dan gerust hulp of begeleiding hierbij. Vaak helpt het je om inzicht te krijgen in waar je op vastloopt en wat je nodig hebt om door te kunnen gaan. Neem gerust contact met me op om je hulpvraag voor te leggen of voor meer informatie.

0
0
0
s2sdefault