Wanneer is het raadzaam om psychische hulp te vragen? Welk moment is juist? 7 Stappen om je te helpen het zelf te ontdekken. 

Symptomen van psychische klachten

Als alles goed gaat
Als alles goed gaat, zit je lekker in je vel en heb je een leuk leven. De kwaliteit van je leven is prima en buiten af en toe een tegenslag die je prima weet te overwinnen, is er niet veel aan de hand met jou. Je bent veerkrachtig en voelt grip op je leven. Je bent flexibel genoeg om de veranderingen die het leven je geeft, aan te gaan. Je werkt of studeert en ervaart zingeving in jouw leven.

Psychische klachten
Je hoeft niet meteen hulp te vragen als je psychische klachten ervaart. Tijdelijk stress ervaren omdat je bijvoorbeeld examen moet doen of omdat je van baan gaat verwisselen is normaal. Als je het spannend vindt om voor een groep te spreken is dat ook niet zo erg. Het wordt echter wat anders als je wekenlang last hebt van angst omdat je in een vergadering een onderwerp moet presenteren. Als je slecht gaat slapen omdat je stijf staat van de zenuwen of als je langer dan 2 weken je dagelijks somber voelt dan wordt het tijd om eens even bij jezelf stil te staan en te kijken of je iemand kan vinden die je hiermee kan helpen. Psychosociale counseling is een laagdrempelige vorm van hulp bij dit soort klachten.

Psychische hulp nodig
Het wordt echt serieus als je langdurig stress ervaart, bijvoorbeeld op je werk of door nare gebeurtenissen in je leven. Je merkt dit aan je slaappatroon dat vaak anders wordt denk hierbij aan vaker wakker schrikken, moeite met inslapen of doorslapen, te vroeg wakker worden of juist moeite met wakker worden en ondanks lang slapen je niet uitgerust voelen. Ook kan het zijn dat je je voortdurend opgejaagd of onrustig voelt of je merkt dat je snel overprikkeld bent of boos wordt terwijl je normaliter altijd een vriendelijk en gezellig persoon was. Het kan zijn dat je emotioneler gaat reageren en last krijgt van stemmingswisselingen. Je raakt de grip kwijt op jezelf en op je leven. Het kan zijn dat je heel onzeker wordt of niet goed meer kan werken of studeren. In deze fase is het belangrijk om hulp te vragen. Counseling of psychosociale therapie kan je helpen via een counselor of psycholoog. 

Wacht er niet te lang mee!
Het is belangrijk om de klachten niet onnodig lang te laten voortduren omdat het dan vaak veel meer schade toebrengt dan nodig. Langdurig rond blijven lopen met stressklachten veroorzaakt uiteindelijk overspannenheid of erger, een burn-out. Langdurige angstklachten leiden tot fobieën en sterke vermijdingspatronen waardoor je op den duur niet veel meer durft. Langdurige somberheid gaan vaak over in negatieve denkpatronen die heel je gedrag gaan bepalen waardoor je depressies krijgt of mensen van je afstoot. Langdurige psychische klachten kunnen leiden tot schooluitval, baanverlies of verlies van je relatie of vriendenkring. Laat het niet zover komen!

Neem vrijblijvend contact met mij op en leg je verhaal voor. We kijken samen of ik je hiermee kan helpen en of de methodiek je aanspreekt. Je hoeft het niet gelijk te beslissen als je dat niet wilt maar wellicht voelt het goed en wil je er echt mee aan de slag. Het gaat uiteindelijk om jouw kwaliteit van leven. Omdat ik een kleine praktijk heb, krijg je een persoonlijke behandeling en heb je altijd dezelfde therapeut. Je mag zelf bepalen waar het over gaat en waar je wel of niet hulp voor wilt. En als je wilt stoppen dan is dat ook jouw beslissing. 

 

0
0
0
s2sdefault