Waarom gaat ze niet weg? Hoe komt het toch dat hij toch bij haar blijft? Hoe lang gaat dat nog duren? Huiselijk geweld kent een vicieuze cirkel die vaak moeilijk te doorbreken is.

Vicieuze cirkel van geweld


Herkennen van signalen
De vicieuze cirkel van geweld is lastig te herkennen als je er zelf midden in zit. Vaak heb je het zelf helemaal niet in de gaten. Misschien omdat je het van huis uit gewend bent of omdat je er juist geen ervaring mee hebt. Je weet niet hoe je het kan herkennen of denkt dat het zo hoort. Dat het normaal is. Langzaam maar zeker dringt het tot je door dat het niet normaal is of je komt er achter dat het niet goed zit maar je weet niet goed waar het door komt. De eerste stap is de cirkel doorzien. Deze herkennen en begrijpen wat er gebeurd. Bewust worden van wat er aan de hand is.

De geweld cirkel herhaalt zich
De cirkel herhaalt zich telkens. Dat is een kenmerk van de huiselijk geweld cirkel. Telkens volgt er op een periode van relatieve rust en kalmte, een periode van spanningsopbouw waarin je merkt dat er steeds meer stress ontstaat in de relatie. De communicatie wordt feller, je moet op eieren lopen om je partner rustig te houden. Er volgen wat discussies of verwijten die uiteindelijk tot een volgende uitbarsting leiden. Het geweld en de verzoening begint een patroon te worden. Het patroon komt steeds vaker naar voren en de relatieve rustperiodes worden steeds korter. De spijt en excuses voelen op een goed moment niet meer gemeend of oprecht want er verandert uiteindelijk niets. Je hoeft alleen maar te wachten tot een volgende keer. 

Wat gebeurt er als je agressief wordt?
Als je huiselijk geweld (of lees: relationeel geweld) toepast dan merk je dat je tijdelijk in staat bent om je rustig en kalm te gedragen. Je bent bang om de relatie te verliezen en je partner weg te jagen. Deze angst houd je kalm. Je wilt vaak helemaal geen agressie laten zien, je wilt niet jaloers uitvallen of gaan schreeuwen. Het is niet dat je het leuk vindt om je partner pijn te doen. Althans de meeste mensen willen dit helemaal niet. Het geweld ontstaat eerder uit een gevoel van onmacht, wanhoop of door een te hoog stressniveau. Je kan het niet meer aan, je had jezelf niet meer onder controle, je kon jezelf niet meer beheersen. Je explodeerde en alle frustratie en spanningen worden er dan uit geslingerd.

Hulp is nodig bij relationeel geweld
Vaak stopt het geweld of de agressie niet vanzelf. Daarvoor is meer nodig dan spijt of excuses. Er is ander gedrag nodig, andere gedachten zowel bij degene die het geweld hanteert als bij degene die het geweld ondergaat. En misschien doen jullie het allebei wel bij elkaar. Elkaar bedreigen met geweld of verlating, elkaar vernederen of intimideren, elkaar doodzwijgen en dagenlang negeren, is ook gewelddadig gedrag al zullen de meeste mensen geweld slechts zien als iets wat fysiek is. Verbaal geweld is echter ook geweld in de relatie. Woorden kunnen soms meer kwetsen dan een klap en kunnen nog veel langer pijn doen of trauma oproepen. Op MRI's is te zien dat hetzelfde pijngebied oplicht als bij fysiek geweld.


Neem contact op met mij voor meer informatie of relatietherapeutische hulp. Stop het geweld.. voor jezelf en voor je partner. Stop het patroon.

0
0
0
s2sdefault