We ontwikkelen tijdens onze jeugd, puberteit en volwassenheid verschillende strategieën die ons helpen om, om te gaan met een moeilijke situatie. Echter niet elke strategie is even effectief of zinvol. We ontwikkelen ook strategieën die disfunctioneel zijn. Die niet helpend zijn.

Kijk even goed naar bovenstaand plaatje, welke strategieën gebruik jij wel eens? Welke herken je? En wat leveren ze je op? En dan bedoel ik niet op de korte termijn zoals bij het drinken van een paar biertjes dat je je dan wel even beter voelt maar wat levert het je op, op de lange termijn?

Dat wat we niet bewust zijn

Vaak weten we eerst niet beter dan dat we zo reageren op een vervelende situatie. We hebben het onze ouders of verzorgers zo zien doen en zo doe je dat.. daarom dus… je weet niet beter. Later als je ouder wordt, kom je er achter dat je ook anders kan om gaan met moeilijkheden of pijnlijke confrontaties. Er zijn meerdere strategieën en je hebt een keuze.

Toch duurt het enige tijd voordat we er achter komen wat wel werkt en wat niet. Welke strategieën helpend zijn en welke contra productief zoals dat heet. Het jammere daarvan is dat er dan al vaak een hoop leed is geleden, een hoop jaren zijn verstreken, relaties zijn gesneuveld of mensen hebben zichzelf of anderen pijn gedaan, het vertrouwen kapot gemaakt of een baan er door verloren. Niet zelden zegt een cliënt tegen mij: “jeetje.. had ik dit maar eerder gedaan.. of eerder geweten..” Het verschil zit 'm in constructief of destructief gedrag. Is wat je doet iets wat helpend is in de gegeven situatie of maak je er juist dingen mee kapot?

Is het functioneel of disfunctioneel wat je doet?

Blijf niet langer rondlopen met disfunctionele denk en gedragspatronen. Doe er iets aan.. begin er vandaag nog mee en vraag coaching of counseling zodat jij functionele strategieën leert gebruiken.. dat wat wel werkt en helpend is.. Neem contact op met mij zodat we samen kunnen kijken naar wat in jou situatie een betere keuze zou kunnen zijn. Ik kan je helpen met je problemen en bij conflicten met anderen. Neem contact op voor meer informatie of hulp. 

0
0
0
s2sdefault