Het komt regelmatig voor dat er sprake is (geweest) van een affaire, overspel of vreemdgaan. Er is wantrouwen ontstaan in de relatie en gevoelens van boosheid, spijt, schuld en schaamte spelen de boventoon. Hoe nu verder? Is er nog wel een toekomst samen?

'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard' is een bekend gezegde en het is waar. Het opbouwen van gebroken vertrouwen is een moeilijk en langzaam proces. Er is vaak een (diepe) wond geslagen in de verbinding met elkaar, die geheeld moet worden, wil de relatie nog een kans van slagen hebben.Het is daarom heel belangrijk dat bij gebroken vertrouwen, er open en eerlijk gesproken wordt over wat er gebeurd is. Als dit niet kan dan zal de bedrogen partner wantrouwen houden omdat hij of zij steeds weer geconfronteerd wordt met onduidelijkheden over wat er gebeurd is of er komen telkens weer nieuwe feiten of informatie aan het licht, wat de psychische wond weer open haalt.

Gebroken vertrouwen


1000 Vragen over vreemdgaan
Degene die bedrogen is, zit vaak met 1000 vragen over wat er gebeurd is, hoe kon het gebeuren en waar, met wie en waarom? Als jij degene bent geweest die een affaire heeft (gehad) en je wilt je eigen partner niet kwijt, dan kan je maar beter open kaart spelen en geduldig uitleg geven en de vragen beantwoorden. Dit kan moeilijk en pijnlijk zijn voor jullie beiden. Het is vaak lastig om details over de affaire onder woorden te brengen omdat schaamte en schuldgevoelens opspelen. Je wilt de je partner wellicht niet nog meer kwetsen dan je al gedaan hebt of je kan heel bang zijn dat de woede of boosheid enkel zal oplaaien als je het allemaal eerlijk vertelt. 

Angst voor verlating
Wat ook vaak erg opspeelt bij een affaire is dat er bij beide partners angst voor verlating en afwijzing meespeelt. Deze angst kan verschillende uitingsvormen aannemen. Het kan maken dat dingen niet uitgesproken worden of op tafel komen, dat er nog meer gelogen wordt; wat de problemen doorgaans groter maken en dat er heel veel boosheid bij komt kijken. Deze boosheid is eigenlijk een groot protest tegen het verlies van verbinding wat jullie ervaren. Verlating of scheiding kan tevens grote financiële en sociale gevolgen hebben. Dingen die met veel moeite zijn opgebouwd, worden afgebroken, huizen moeten worden verlaten of verkocht. Je raakt een deel van je vrienden, familie en kennissenkring kwijt en vaak kost het best flink geld, zo'n scheiding.

Samen verder na overspel?
Om een affaire of overspel achter je te kunnen laten is communicatie en opnieuw voor elkaar kiezen heel belangrijk. Lukt dit niet dan zal de relatie stranden en wordt het een scheiding. Als beide partners echt samen verder willen, dan kan deze vertrouwensbreuk overwonnen worden en de relatie kan er zelfs sterker van worden. Het is echter hard werken en het kost vaak veel energie. Het is een emotioneel proces. Is echter een van de partners niet bereid om te werken aan relatieherstel of openheid van zaken, dan zal dit doorgaans leiden tot een definitieve breuk in de relatie. 

Relatietherapie na vreemdgaan
Therapie helpt jullie met het moeilijke communicatieproces na een affaire of vreemdgaan. Het is geen makkelijk proces want er spelen heftige emoties en gevoelens mee. Om hier goed mee om te gaan zonder te belanden in conflicten en ruzie, is nog een hele opgave. Er dient onderzocht te worden waardoor de affaire ontstond. Samen inzicht bereiken over het hoe en waarom van de affaire maar ook hoe dit te voorkomen in de toekomst zodat het niet weer fout gaat. Wat is daar voor nodig? Wat dient er te veranderen? 

Toch uit elkaar?
Als je besluit om toch uit elkaar te gaan na een affaire dan is het belangrijk dat je het beiden goed kan afsluiten. Als je uit een relatie komt waar een ernstige vertrouwensbreuk is geweest dan kan dat behoorlijk beschadigend zijn voor je en behoorlijk doorwerken in volgende relaties. Je gaat immers door een rouw en verlieservaring en dat heeft een plekje nodig om te helen en weer vertrouwen te krijgen in de toekomst en in anderen. Ben je zelf degene die de affaire heeft veroorzaakt dan is het belangrijk om te kijken wat er voor heeft gezorgd dat het zover is gekomen. Was het vluchtgedrag? Zocht je iets wat je in de eigen relatie niet meer kreeg? Of ben je bang om de confrontatie aan te gaan?

Neem contact op voor hulp als je merkt dat het je niet lukt om hier uit te komen. Bel voor meer info of een afspraak 06-81354307 of leg je vraag voor via het contactformulier.

0
0
0
s2sdefault