Trouwen, samenwonen, een relatie aangaan met elkaar. Het begin van een sprookje vol verwachtingen. Het huidige huwelijk of partnerschap is vaak nog die van een monogame relatie waarbij onze partner aan heel veel behoeften, wensen en verlangens dient te voldoen. In de praktijk is dat nog niet zo makkelijk. Huwelijk en liefde
Vroeger stond was het huwelijk meer een zakelijke overeenkomst waarbij er zelden sprake van liefde was. Het ging meer om een economisch contract te sluiten waarbij goederen en bezit veilig gesteld konden worden of waarmee vrede kon worden verzekerd. Beneden of boven je stand trouwen, kwam niet vaak voor omdat het ongelijkwaardig was. Liefde kwam vaak niet voor in de slaapkamer en seks was bedoeld om kinderen te verwekken zodat er voldoende nakomelingen zouden komen om het bezit en de genen veilig te stellen. De rol van man en vrouw waren duidelijk en verschillend en dat was makkelijk want zo wist je waar je aan toe was en wat er van je verwacht werd. Het was dan misschien niet degene met wie je het wilde maar het was helder. Liefde of ik hou van jou's, werden vaak gereserveerd voor (geheime) maitresses of minnaars. Voor mannen werd dit oogluikend toegestaan, voor vrouwen kon het levensgevaarlijk zijn om een affaire te hebben.

Huwelijk en rolverdeling
Tegenwoordig is het huwelijk in veel westerse landen, onder invloed van de romantiek, een vrijwillige overeenkomst die de geliefden met elkaar aangaan waarbij liefde en ik hou van jou centraal staat. Rolverdeling is lang niet meer zo duidelijk en niet zelden een van de bronnen van spanning binnen de huwelijkse relatie nu vrouwen gestudeerd hebben en ook een goede baan verwerven en verwachten dat hun partner een deel van de huishoudelijke en zorgtaken op zich neemt. Het gezin blijft klein en meestal beperkt tot 2 of 3 kinderen. De relatie dient monogaam te zijn en ontrouw, affaire of overspel wordt slecht verteerd. Steeds meer is het gezin en het huwelijk een op zichzelf staand eilandje wat minder verbonden dan vroeger is aan gemeenschap of familie. 

De verwachtingen van onze relatie
We zoeken in onze partner daarbij meer dan enkel een zakelijke of economische overeenkomst. Hij of zij moet tevens opwindend zijn, het liefst met regelmaat beschikbaar voor seksualiteit, je wilt er mee kunnen lachen en huilen, een tikje avontuurlijk en spannend maar tevens structuur bieden, stabiliteit brengen in de relatie, iemand waarbij je je ziel durft en kan blootleggen alsmede een goede conversatiepartner, kok, entertainer en kostwinner. We willen heel veel dingen in onze partner terugzien en vaak zijn het nog tegenstrijdige dingen ook. Je wilt avontuur maar ook stabiliteit en zekerheid, je wilt iemand die goed geld verdient maar die ook met het eten en in het weekend thuis is en aandacht voor je heeft, iemand die naar je luistert en je aanvoelt maar vaak willen we ook een beetje stoere man of zorgzame vrouw die tevens sexy is. Het is nogal wat.. 

Midlife crisis in de relatie
Geen wonder dat dit nogal eens fout gaat en 1 op de 3 huwelijken op een scheiding uitlopen. We willen zoveel in ons huwelijk of partnerschap terugvinden bij die ene persoon en dan ook nog het liefst een leven lang. En onze levensverwachting is alleen maar toegenomen, we worden steeds ouder, waardoor huwelijken en relaties makkelijk de 50 jaar kunnen halen als ze niet voortijdig worden afgebroken door een scheiding. Waar men vroeger niet ouder werd dan 40 of net iets er over heen, wordt men nu al vaak het dubbele. We kennen in een keer een midlife crisis i.p.v. een overlijden. Niet zelden een reden tot scheiding waarna een of beide partners nog aan een nieuwe relatie begint.

Communicatie in relaties
Het is niet makkelijk die ring van verwachtingen. Hoe meer verwachtingen, hoe meer er kans is op teleurstelling, ontgoocheling of afkeer. Het kan aanleiding zijn tot onvervulde behoeften en ruzies. Het is belangrijk om hierover in gesprek te blijven met elkaar en te kijken wat je er aan kan verbeteren. Een gesprek zonder verwijten maar met eerlijke en oprechte vragen, met begrip en zonder escalaties, anders beland je enkel in ruziepatronen. Lukt het niet samen, vraag dan hulp. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

0
0
0
s2sdefault