We denken vaak dat we kunnen multitasken, dat we makkelijk meerdere dingen tegelijk kunnen maar in werkelijkheid is dat een illusie. Multitasken kost onze hersenen veel meer energie en is belastender dan een taak doen en daarna een volgende taak doen. 

 

Multitasken bestaat niet


Wat we denken dat multitasken is, is echter heel snel schakelen van taak naar taak. Je hersenen moeten hierbij continu van de ene vaardigheid naar de andere vaardigheid schakelen en dat maakt het vermoeiend en intensief. Je ziet vaak dat mensen met stressklachten dit vaak helemaal niet meer goed kunnen. De schakeltijd wordt steeds langer en het kost veel meer moeite om hun aandacht erbij te houden. 

Mentale fitheid
Het is daarom van belang dat je bij herstel van stressklachten maar ook voor je mentale fitheid, het doen van meerdere taken in hetzelfde tijdsbestek, zoveel mogelijk vermijdt. Dat betekent dat je pop ups van emailverkeer, telefoontjes. whatsapp berichtjes, vragen van collega's of klusjes die je even tussendoor er bij doet, bij voorkeur niet doet als je met een klus bezig bent omdat je anders je hersenen onnodig zwaar belast.

Wil je het zelf een ervaren wat multitasken doet met je hersenen? Doe dan eens de test:

Kijk naar het plaatje van de gekleurde eieren en noem de kleuren van links naar rechts van de gekleurde eieren. 

Kijk nu naar het plaatje hieronder en noem de kleuren en niet de woorden. In dit plaatje moet je multitasken namelijk het woord van de kleur telkens onderscheiden. Ik vraag je  hersenen hiermee om constant te schakelen tussen twee taken.Merk je het verschil?

Taken stuk voor stuk doen
Wat is het voordeel van taken een voor een doen?

  • Je maakt minder fouten 
  • Je hoeft minder te herstellen of te controleren
  • Je werkt rustiger
  • Je houdt meer energie over
  • Je voelt je beter en meer tevreden
  • Je concentratie is beter
  • Je blijft fitter aan het eind van de dag

Dat is allemaal toch wel wat waard, niet? 

Wil je meer weten over timemanagement, stressmanagement en hulp bij overspannenheid en burn-out? Neem gerust contact met mij op. Individuele coachingssessies of bedrijfstrainingen behoren tot de mogelijkheden.

0
0
0
s2sdefault